Svjetski dan

VIDEO | BiH – Država s visokim rizikom od multiple skleroze

Lifestyle / Flash | 29. 05. 2017. u 13:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski dan multiple skleroze ove godine će biti obilježen 31. svibnja u skoro 70 država svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Kao i ranijih godina, Klinika za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla nositelj je aktivnosti u vezi s obilježavanjem ovog značajnog datuma.

''Multipla skleroza je oboljenje od kojeg boluje više od 3.300.000 ljudi širom svijeta tako da se može reći da je globalni medicinski problem, da je najčešće kronično oboljenje središnjeg živčanog sustava u odrasloj populaciji. Bez obzira na nepotpune podatke možemo reći da spadamo u zemlje s visokim rizikom'', rekao je načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla Dževad Smajlović na konferenciji za medije u povodu Svjetskog dana multiple skleroze.

Multipla skleroza je bolest od koje žene boluju dva puta češće i koja zahvata uglavnom mlade, radno aktivne osobe.

''S 31. prosincem 2013. godine imali smo nešto manje od 300 oboljelih na našoj županiji. Taj broj je danas mnogo veći, vjerojatno ćemo ponoviti istraživanje'', kazala je neurolog Mirjana Vidović.

Liječenje ove bolesti je dugotrajno i ne može se utjecati na sam uzrok koji je još nepoznat, tako da se sve svodi na simptomatsko liječenje. S ovom bolešću se uspješno bore i na Klinici za neurologiju UKC Tuzla.

''Mi u BiH imamo dostupno nešto, vrlo malo, iz grupe imunomodulatornih lijekova. Naša klinika ima konzilij koji kandidira pacijente koji bi mogli biti tretirani imunomodulatornom terapijom, sve te preporuke šaljemo federalnom fondu koji daje suglasnost da se može provesti'', istaknuo je neurolog Adnan Burina.

Uloga medicinskih sestara/tehničara je veoma važna u dijagnostici i liječenju oboljelih od multiple skleroze.

''Učimo naše prijatelje koji su oboljeli od multiple skleroze kako da se nose s problemima koji dolaze, o fizičkoj aktivnosti'', navela je medicinska sestra Alma Vuleta.

U Udruženju oboljelih od multiple skleroze ističu da je za njih pored dostupnosti lijekova veoma bitan i odlazak na rehabilitaciju u banje.

''Trebamo fizikalne terapije, redovno poslije svakog tretmana'', kazala je tajnica Udruženja oboljelih od MSTK Vahida Hajdarbegović.

U BiH trenutno ima više od 3.000 oboljelih od multiple skleroze. Taj broj je u realnosti vjerojatno i veći s obzirom na to da mnogi oboljeli žive mjesecima, pa čak i godinama, bez službeno postavljene dijagnoze.

Kopirati
Drag cursor here to close