AccuWeather

Velika vremenska prognoza - evo kakvo nas proljeće čeka

Proljeće ćemo ipak malo pričekati.
Lifestyle / Flash | 23. 02. 2021. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliku prognozu pripremili su meteorolozi AccuWeathera. Upozoravaju da početak proljetne sezone 2021. godine mogao imati neke sličnosti s proljećem 2018. godine, sezonom koja je "Zvijer s Istoka" dovela u dijelove sjeverne Europe.

Predviđaju da će početkom proljeća ostati aktivna olujna staza, koja je snažne oluje donijela u zapadnu Europu, a zatim i u južni dio kontinenta tijekom zimskih mjeseci. Očekuje se da će oluje slijediti put preko Francuske, a zatim u Italiju i regiju Balkana, posebno tijekom mjeseca ožujka.

Meteorolozi navode da će ovo biti neuobičajen obrazac za proljeće jer se oluje obično prate dalje prema sjeveru u to doba godine.

''Ova južna olujna staza oslabit će do kraja proljeća, ali do svibnja će biti nanesena šteta na jugu”, rekao je viši meteorolog AccuWeathera Tyler Roys, dodajući kako će u regiji i dalje biti velikih oborina.

Kako se oluje približavaju Sredozemnom moru, mogu povući više vlage, što dovodi do jakih kiša i grmljavinskih oluja širom Italije i duž zapadne obale Balkanskog poluotoka. To može povećati rizik od poplava u početku proljeća, posebno u područjima koja su bila preplavljena kišom tijekom kraja 2020. godine.

Olujni obrazac tijekom početka proljeća nastavit će se i na Pirinejskom poluotoku nakon što je već bila burna zima. Iako olujne runde mogu odgoditi temperature tipične za proljetnu sezonu, vlažno vrijeme moglo bi se pokazati korisnim za regiju.

Obilne snježne padaline ove zime, posebno u planinama koje obično ne dobivaju toliko snijega u tako kratkom vremenskom razdoblju kao što je bilo ove sezone, mogle bi biti blagoslov za Španjolsku, dodaju meteorolozi.

''Otapanje snijega i kiša koje se očekuju početkom proljeća mogu zemlju dovesti u dobar položaj u pogledu vodnih resursa kako se približavamo kraju proljeća i početkom ljeta'', kaže Roys.

Nakon jedne od najsnježnijih zimskih sezona u najmanje posljednjih pet godina u sjeverozapadnom i središnjem dijelu Europe, uključujući prvu “pravu snježnu oluju” za Nizozemsku u više od deset godina, mnogi se Europljani možda raduju proljeću i povratku u toplo i sunčano vrijeme.

''Proljeće će kasniti, ali neće biti uskraćeno”, poručuje Roys.

Zimska hladnoća zadržavat će se u ožujku na područjima od Irske i Ujedinjenog Kraljevstva do južne Skandinavije, Njemačke i zapadne Poljske. Uz hladnoću u kasnoj sezoni, i dalje će se pojavljivati oluje kroz zapadnu Europu. Ova kombinacija može omogućiti da u brdima Škotske i čak na jug do Engleske te do viših visina Francuske i Njemačke snijeg pada do ožujka. Hladni, pa čak i mokri i snježni uvjeti kroz veći dio proljeća mogu odgoditi sadnju usjeva širom Francuske i Njemačke, ali i usporiti rast pšenice. Međutim, to se može pokazati korisnim u predviđenim vremenskim obrascima.

''Ako mirovanje završi kasnije, to bi moglo zaštititi biljke od bilo kakvih snažnih hladnih udaraca, čak i u područjima gdje nedostaje snježnog pokrivača kako bi se zaštitile zimske žitarice'', rekao je dugogodišnji meteorolog AccuWeathera Jason Nicholls.

U drugom dijelu travnja i svibnja temperature će se početi penjati preko Irske i Britanskih otoka dok se olujni trag nastavlja dizati prema sjeveru.

Kako se hladni zrak zadržava u ranom proljeću širom Irske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke, prohladno vrijeme zahvatit će i veći dio Norveške, Švedske i Finske do početka proljeća.

Do druge polovice proljeća, trag oluje kroz Europu će se pomaknuti prema sjeveru, što će omogućiti da u Skandinaviju stignu runde oborina. Blagi zrak također će pratiti olujne uroke širom sjevernih dijelova Europe. To će donijeti manje pojava snijega na nižim kotama, prognozira AccuWeather.

Kopirati
Drag cursor here to close