Teška bundeva

Uzgojili bundevu od 103 kilograma

Lifestyle / Flash | 22. 10. 2016. u 09:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mara i Milovan Stanišljević iz sela Elezagići kod Gradiške uzgojili su bundevu tešku 103 kilograma. Ekipa agencije Anadolija posjetila je imanje Stanišljevića nakon što su ubrali bundevu rekordne veličine i uspjeli je izvagati.

"Ne znam kako se zovu, kažu da su to neke divovske bundeve, ne znamo im porijeklo. Sjeme smo dobilii od rođaka iz Ljubljane da probamo, da posijemo i nismo ni obraćali pažnju da to nešto znači. Kad sam jednom razgrnula loze da vidim, baš me iznenadilo i onda sam malo posvetila pažnje tome, zalijevala i okopavala, dodavala gnojivo i tako je to raslo i raslo, u nedogled", ispričala je Mara Stanišljević.

Ona i suprug od rođaka dobili su tri sjemenke koje su posijali u polju zajedno sa običnim bundevama kakve siju svake godine. Loze budneva ili misirača kako ih zovu u ovom kraju Bosne i Hercegovine rasle su uobičajenim tempom, ali nakon što su se plodovi odmetnuli i počeli rasti Mara je ispod velikog lišća uobičajenog za ovu biljku vidjela divovske bundeve" brže rastu. -

Stanišljevići su od tri sjemenke imali i tri ploda, ali kako kažu, zbog neznanja nisu na vrijeme odreagirali.

Nešto im je, pričaju, iz zemlje načelo jedan od plodova, a sumnjaju na miša. Ubrzo nakon toga oštećena bundeva je počela da truli, ali su druge dvije nastavile rasti. Narasle su obje, a osim veće od 103, ubrali su i manju koja ima 70 kilograma.

Mara je ekipi AA, pokazujući "ožiljke" na kori rekorderke, ispričala da je tijekom ljeta u njihovom selu padao led koji joj je oštetio koru, ali je na sreću nije uspio uništiti. Odmah nakon toga Stanišljevići su je zaštitili protivgradnom mrežom.

Neobičan plod obradovao je Stanišljeviće, a sada ne mogu dočekati da vide šta je u unutrašnjosti bundeve i hoće li moći sačuvati sjemenke za sljedeću godinu.

"Kažu može do 350, čak i do 560 kilograma narasti, otkud znam, sve je pred nama, vidjet ćemo", kaže Mara.

Kopirati
Drag cursor here to close