Stazama predaka

Umjetničke instalacije i rotirajući panoramski okvir na Humu iznad Mostara

Mladi sve rjeđe borave u prirodi, sve su više tjelesno i fizički pasivni te sve više vremena provode na društvenim mrežama. Jedan od ciljeva projekta je poticanje na češći boravak u prirodi.
Lifestyle / Flash | 12. 03. 2024. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Započela je realizacija projekta ''Stazama predaka'', nastalog u suradnji Instituta za razvoj mladih Kult, koji je ujedno financijski pokrovitelj, savjetnice za povijest u Zavodu za školstvo Mostar, Danijelom Tomičić,  HPD Prenj 1933 i Srednje škole likovnih umjetnosti  Gabrijela Jurkića Mostar.  

Projekt se temelji na jedinstvenom problemu u svijetu koji se oslikava i u našoj zajednici,  a tiče se narušenog mentalnog zdravlja mladih naročito poslije pandemije COVID-a.

Mladi sve rjeđe borave u prirodi, sve su više tjelesno i fizički pasivni te sve više vremena provode na društvenim mrežama. Jedan od ciljeva projekta je poticanje na češći boravak u prirodi.

Aktivnosti realizirane projektom uključivat će radionice o važnosti mentalnog zdravlja i boravka u prirodi, upoznavanje s okolnim stazama i putevima na brda Hum i Planinicu, osnovama planinarenja i sigurnosti na stazama kroz obuke licenciranih planinarskih vodiča.

Inovacija je rad na umjetničkim instalacijama i rotirajućem panoramskom okviru na brdu Hum iznad Mostara.

Dobrobit proisteklu iz projekta imat će i građani Mostara, ali i turisti koji posjećuju naš grad, jer će imati i priliku   upoznati se s edukativnom stazom kroz svojevrsna umjetnička djela učenika s prikazima kulturno-povijesne i prirodne baštine Mostara. Ista ujedno ostaje u trajnom vlasništvu grada kao individualni pečat učenika.

Projekt obuhvaća važnost jačanja mentalnog zdravlja učenika, povezanost s prirodom, istraživački rad, razvoj turističkog potencijala te kulturnu osviještenost.

Kopirati
Drag cursor here to close