Najistaknutiji susreti

Umjetnici, diktatori, predsjednici i tko sve ne: Koga je sve ugostila kraljica Elizabeta II.

Bez obzira na tome o kome se radilo, uvijek je bila staložena.
Lifestyle / Flash | 09. 09. 2022. u 08:30 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od brojnih američkih predsjednika do Lady Gage, kraljica Elizabeta II. susrela se tijekom svoje rekordne vladavine s vodećim političarima i umjetnicima iz cijeloga svijeta.

Neki su bili prezreni diktatori, drugi svjetski poznati gitaristi, ali sa svima je pristojno razgovarala. Bez obzira na tome o kome se radilo, uvijek je bila staložena.

Evo nekih od njezinih poznatih susreta:

Od zapada do istoka

Od stupanja na prijestolje 1952., kraljica se susrela sa svim američkim predsjednicima osim s Lyndonom B. Johnsonom. To obuhvaća 14 šefova američke države, od Dwighta D. Eisenhowera do Joea Bidena.

Tijekom hladnog rata njezini sastanci s čelnicima iz sovjetskog bloka bili su rijetki.

Godine 1956. Elizabeta je primila sovjetskog vođu Nikitu Hruščova, nakon što je nastupilo političko zatopljenje nakon Staljinove smrti.

Ali tek će više od tri desetljeća kasnije, 1989., Mihail Gorbačov biti pozvan kraljici na audijenciju. Do toga je došlo nakon što je pokrenuo politiku "perestrojke" (restrukturiranja) koja je na koncu dovela i do raspada Sovjetskog Saveza.

Kraljica je bila prva britanska vladarica u povijesti koja je posjetila Rusiju, kad ju je 1994. ugostio predsjednik Boris Jeljcin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upoznao je kraljicu tijekom državnog posjeta Britaniji 2003. godine.

Rat i mir

Majka Tereza i pakistanska aktivistica Malala Yousafzai bile su samo dvije od mnogih dobitnika Nobelove nagrade za mir koje je kraljica upoznala.

Posebno topao odnos imala je s južnoafričkim herojem borbe protiv aparthejda Nelsonom Mandelom, jednim od rijetkih koji su je zvali po imenu.

No kraljica je primala i čelnike nekih od najrepresivnijih svjetskih režima.

Među njima su bili Mobutu Sese Seko iz Zaira, koji je bio u državnom posjetu Britaniji 1973. i predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe 1994.

Rumunjskog diktatora Nicolaea Ceausescua, pak, pozvala je vlada - i to na kraljičino nezadovoljstvo - 1978. godine.

Priča se da se sakrila u grm u vrtu Buckinghamske palače dok je šetala svoga korgija kako bi izbjegla razgovor s mrskim autokratom.

Povijesno rukovanje

Dana 27. lipnja 2012. britanska kraljica u Belfastu je pružila je ruku Martinu McGuinnessu, bivšem paravojnom zapovjedniku Irske republikanske vojske (IRA) koji je postao drugi najvažniji čovjek u stranci Sinn Feinu, koja ne priznaje njezin suverenitet nad Sjevernom Irskom.

Bila je to gesta koja bi bila nezamisliva samo koju godinu prije, dok je još trajao smrtonosni sukob u Sjevernoj Irskoj.

IRA je 1979. bombaškim napadom ubila njezina rođaka, lorda Louisa Mountbattena.

''Dobar dan, jeste li dobro'', upitao je kraljicu McGuinness, tada zamjenik prvog ministra u vladi koja dijeli vlast u Belfastu.

''Hvala vam puno. Još sam živa'', odgovorila je.

Fotografija njihova rukovanja, uslijedila je 14 godina nakon mirovnog sporazuma na Veliki petak i prenesena je u svijetu kao povijesni trenutak pomirenja.

S umjetnicima

Kraljica je također upoznala neke od najvećih umjetnika 20. i 21. stoljeća: opernu pjevačicu Mariju Callas, glumice i glumce Marilyn Monroe, Charlieja Chaplina, Elizabeth Taylor i Brigitte Bardot, baletana Rudolfa Nurejeva, pjevača Frank Sinatru.

U svojoj autobiografiji britanska spisateljica krimića Agatha Christie napisala je da su kupnja automobila i večera s kraljicom u Buckinghamskoj palači bila dva najuzbudljivija trenutka u njezinu životu.

Prisjetila se "njezine ljubaznosti i lakoće u razgovoru" te ju je opisala kao "tako malenu, vitku, u svojoj jednostavnoj haljini od tamnocrvenog baršuna s jednim prekrasnim draguljem".

Bijele rukavice i mini suknje

Od Michaela Jacksona, dok je još bio adolescent, do Lady Gage i Madonne, susrela se i s nekim od najvećih svjetskih pop zvijezda, što je ponekad djelovalo zabavno.

Godine 1997., sa savršeno isfeniranom kosom i bijelim rukavicama, rukovala se s članicama grupe Spice Girls koje su bile u kratkim suknjicama i dubokim dekolteima.

Godine 2005., na okupljanju pop zvijezda u Buckinghamskoj palači, kraljica je pitala jednog od najboljih gitarista u povijesti rocka Erica Claptona: "Svirate li dugo?".

''Sigurno 45 godina'', odgovorio je Clapton, tada 59-godišnjak.

Bondova djevojka

Kraljica se također 'susrela' i s izmišljenim likovima.

Godine 2012. snimila je video s Jamesom Bodom, tada Danielom Craigom, koji završava skokom filmskog tajnog agenta i filmske kraljice padobranom na stadion uoči otvaranja Olimpijskih igara u Londonu.

Svoju fiktivnu dvojnicu, glumicu Helen Mirren, susrela je u nekoliko navrata.

Mirren je osvojila Oscara za glavnu ulogu u filmu "Kraljica" 2006. Prava kraljica uzvratila joj je viteškom titulom.

Kopirati
Drag cursor here to close