2 KM

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za pomoć u zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za pomoć pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Za njih je u funkciju stavljen broj 17048 kojim donirate 2 KM, a broj je jedinstven za sve bh. operatere.
Lifestyle / Flash | 07. 03. 2022. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za pomoć pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Za njih je u funkciju stavljen broj 17048 kojim donirate 2 KM, a broj je jedinstven za sve bh. operatere.

''Šta kada mi umremo?'', najveća je briga svih roditelja čija su djeca osobe sa invaliditetom. Ko će brinuti o 26-godišnjem Edminu, mladiću sa cerebralnom paralizom iz Kaknja? Tko će zaposliti Edmina kako bi svojim radom doprinio zajednici i sebi osigurao egzistenciju, zasnovao obitelj?

Kakvoj budućnosti se mogu nadati osobe sa invaliditetom koje, iako osposobljene za određene poslove, teško ostvaruju svoje pravo na rad i koje su zbog svojih fizičkih ili mentalnih karakteristika osuđene da žive život između četiri zida, što na kraju rezultira pogoršanjem njihovog mentalnog zdravlja i ovisnosti o drugima, iako svaka od njih ima potencijale koji se mogu – i moraju – razviti i iskoristiti.

Procjenjuje se da 10% stanovništva BiH pati od neke vrste fizičkog, senzornog, razvojnog ili mentalnog invaliditeta. Također se procjenjuje da su osobe sa invaliditetom društvena grupa koja je najteže pogođena siromaštvom i nezaposlenošću.

S druge strane, istraživanja pokazuju da su osobe s invaliditetom lojalni radnici, rjeđe izostaju sa posla i duže se zadržavaju na jednom radnom mjestu. Pored navedenog, često svojim prisustvom podižu radni moral u organizaciji, motiviraju ostale zaposlene da se više zalažu i budu inicijativniji

Fondacija Muharem Berbić u sklopu svoje kampanje ''Pruži ruku zapošljavanju'' osniva socijalno poduzeće ''FMB d.o.o.'' u Kaknju u kojem će biti zaposleno osam osoba sa invaliditetom.

Sredstva se prikupljaju u svrhu nabavke materijala, inventara, opreme i mašina za rad za osobe sa invaliditetom koje će biti zaposlene u prostoru kafića i palačinkarnice, radionice drvoprerade, prerade metala i radionice šivenja te inventara za inkluzivno igralište u Kaknju.

Pored poziva na broj 17048, donacije su moguće putem web platforme www.pomoziba.org ili uplatama putem standardnih žiro računa Pomozi.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close