Sve ok

U Sarajevu održana treća bh. povorka ponosa, događaj protekao bez ikakvih incidenata

Treća bh. povorka ponosa pod sloganom "Porodično okupljanje!" održana je danas u Sarajevu.
Lifestyle / Flash | 25. 06. 2022. u 19:38 Fena
Sarajevo: Treća povorka ponosa

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treća bh. povorka ponosa pod sloganom "Porodično okupljanje!" održana je danas u Sarajevu.

Sudionici su se okupili ispred Vječne vatre odakle je povorka prošla ulicama Maršala Tita i Zmaja od Bosne do bine koja je postavljena između Historijskog i Zemaljskog muzeja.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by U.S. Embassy BiH (@usembassybih)

Nosili su transparente na kojima je pisalo "zakoni za sve porodice", "etikete su za odjeću", "nisam kriv što sam kvir", "naša ljubav nije grijeh", "zaslužujem život bez nasilja", "porodica je gdje je ljubav", "porodice marširaju ponosno" i "neka ljubi ko god koga hoće". 

Organizatori su istaknuli da ih raduje da u Bosni i Hercegovini postoje roditelji koji bezuvjetno vole svoju LGBTIQ+ djecu, te priznaju njihovu autonomiju, ohrabruju njihovo istraživanje autentičnosti, te ih tako oslobađaju i puštaju u život, pritom ne zatvarajući im vrata i ne uskraćujući im mogućnost vraćanja. 

Iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo potvrđeno je Feni da za vrijeme trajanja povorke ponosa nije zabilježen nijedan incident.

Tijekom dana na ulicama je bio prisutan značajan broj policijskih službenika, a u dijelu centra Sarajeva promet je bio obustavljen i ulice blokirane.

Kopirati
Drag cursor here to close