Prva na svijetu

U Nizozemskoj otvorena biciklistička staza od reciklirane plastike

Projekt je prvi veliki korak prema održivim prometnicama budućnosti napravljenima od recikliranog plastičnog otpada.
Lifestyle / Flash | 16. 09. 2018. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: Getty Images - Ron Levine / Plastika spremna za reciklažu

U Nizozemskoj je puštena u promet prva biciklistička staza na svijetu, u potpunosti napravljena od reciklirane plastike, što za cilj ima smanjivanje milijuna tona odbačene plastike svake godine.

Biciklistička staza od trideset metara, u tisuću i tristo godina starom gradu Zwolleu na sjeveru Nizozemske, sadrži količinu plastike ekvivalentnu 500.000 čepova boca te se procjenjuje da je dva ili tri puta izdržljivija od tradicionalnih staza.

Osam milijuna tona plastičnih boca, ambalaže i ostalog otpada završi u oceanu svake godine ubijajući morski život i ulazeći u ljudski hranidbeni lanac, navodi Program Ujedinjenih naroda za okoliš.

Projekt je prvi veliki korak prema održivim prometnicama budućnosti napravljenima od recikliranog plastičnog otpada, rekli su u izjavi izumitelji staze Anne Koudstaal i Simon Jorritsma.

Vodeći stručnjak za okoliš Guus Velders pozdravio je novu inicijativu nizozemske inženjerske tvrtke KWS, tvrtke za proizvodnju cijevi Wavin i francuskog naftne kompanije Total, rekavši da je to "pozitivan korak" prema ponovnoj upotrebi odbačenih materijala.

Međutim, Emma Priestland, aktivistica "Prijatelja zemlje", tvrdi da primarno rješenje plastičnog onečišćenja leži u prevenciji nepotrebne upotrebe.

"Upotreba plastike za izgradnju biciklističkih staza može pomoći pri micanju plastike iz odlagališta ..., ali još je nejasno što se događa s tom plastikom, kada se istroši površina staze", rekla je Priestland Fondaciji Thomson Reuters.

Gradovi poput Londona, Amsterdama i Pariza traže načine prelaska na cirkularnu ekonomiju. Pod time se podrazumijevaju: ponovna upotreba proizvoda, dijelova i materijala, sprječavanje stvaranja otpada ili onečišćenja te korištenje manje novih sredstava i energije.

Nizozemska je vlada obećala prepoloviti upotrebu sirovina do 2030. te ubrzati prijelaz prema cirkularnoj ekonomiji. Otvaranje druge biciklističke staze u selu Giethoorn na sjeveroistoku nizozemske, očekuje se u studenome.

Kopirati
Drag cursor here to close