Putevima nevidljivih Mostarki

U Mostaru nema znakova da su žene ovdje živjele i djelovale

Mostarci, Mostarke strane delegacije i nažalost nekolicina iz mostarskih institucija, prošetali su danas Putevima nevidljivih Mostarki.
Lifestyle / Flash | 07. 12. 2023. u 15:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Putevima nevidljivih Mostarki tema je turističke šetnje koju je danas organizirala Inicijativa građanki/na Mostara, u sklopu Projekta Mostar – Prostori koji pokreću.

Ovo je tura koja se organizirala za predstavnike lokalne vlasti, vijećnice i vijećnike, a na kojoj su se isti bili i nevidljivi.

''Želimo da prenesemo turističkom razvoju Grada Mostara i žene koje su gradile Grad Mostar u nekom periodu i koje smo zaboravili, da žene koje danas rade i djeluju da se ne zaborave u budućnosti'', rekla je Aldijana Trbonja-Tule iz inicijative.

Foto: Bljesak.info / Putevima nevidljivih Mostarki

Kaže kako su pozvani svi gradski vijećnici i drugi koji rade u službama, a neki vijećnici su najavili da će se priključiti u tijeku turističke rute.

''Ovo radimo sa željom da Mostar oda pažnju ženama koje su radile Mostar. To je krenulo s inicijativom da se ulice i prostori zovu po ženama, a ovo je jedan korak ka ostvarivanju cilja da Mostar napokon nazove nešto po ženama koje su vjekovima sudjelovale u njegovom građenju'', kazala je Trbonja Tule, u želji da muškarci shvate važnost jer su i oni sinovi nekih žena, ili očevi i braća nekih žena.

Ifeta Ćesić Škoro rekla je kako je ovo jedna od aktivnosti koje inicijativa radi za žene jer žene žele vratiti u kulturu pamćenja i da ih uvedu u javni prostor.

Foto: Bljesak.info / Putevima nevidljivih Mostarki

''U Mostaru nemamo znakova da su žene ovdje radile živjele i djelovale. U Mostaru samo dvije ulice nose imena po ženama, to su Katarina Kosača i kraljica Jelena. Naravno ponosne smo na obje; posebice na Kosaču koja je rođena u Mostaru'', rekla je Ćesić Škoro.

Kaže da je ova turistička tura pilot tura odnosno prva koja je pošla od HD hercega Stjepana Kosače te je išla stazama naših žena koje su ostavile trag u Mostaru.

''Žene nisu nužno morale biti rođene u Mostaru ali su ostavile trag djelovanjem. Poslije Kosače idemo u Gimnaziju gdje su prve žene koje su upisale i završile gimnaziju, sestre Begman, spomenut ćemo i Jasnu Kolar, spomenut ćemo i Amiru Temim, Amiru Tuce, poslije toga idemo u OKC Abrašević gdje je Ana Šimun žena koja je bila aktivistkinja i utemeljila je ovaj centar'', kazala je Ćesić-Škoro.

Kopirati
Drag cursor here to close