Druženje vatrogasaca

U Gorici obilježen blagdan svetog Florijana - zaštitnika vatrogasaca

''Ovaj dan nam znači puno jer je ovo prigoda da pokažemo što smo radili u protekloj godini, kao i da razmijenimo iskustva s našim prijateljima'', istaknuo je Darko Paradžik – Brajo, predsjednik DVD-a Gorica.
Lifestyle / Flash | 03. 05. 2019. u 20:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gorica kod Gruda obilježen je blagdan svetog Florijana - zaštitnika vatrogasaca.

Foto: Uprava civilne zaštite ŽZH / U Gorici obilježen blagdan svetog Florijana - zaštitnika vatrogasaca (Članovi DVD-a Kočerin)

''Naše društvo tradicionalno obilježava ovaj blagdan, ali ove godine s obzirom da je u subotu, na sami blagdan svetog Florijana, krizma u našoj župi ovaj dan obilježavamo dan ranije. Ovo je prigoda da uz pripadnike naše postrojbe pozovemo i naše prijatelje vatrogasce iz naše i susjednih županija na druženje uz zakusku koju smo pripremili. Ovaj dan nam znači puno jer je ovo prigoda da pokažemo što smo radili u protekloj godini, kao i da razmijenimo iskustva s našim prijateljima'', rekao je Darko Paradžik – Brajo, predsjednik DVD-a Gorica.

Foto: Uprava civilne zaštite ŽZH / U Gorici obilježen blagdan svetog Florijana - zaštitnika vatrogasaca (Darko Paradžik)
Foto: Uprava civilne zaštite ŽZH / U Gorici obilježen blagdan svetog Florijana - zaštitnika vatrogasaca

Prigodno druženje u povodu blagdana svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca osim domaćina pripadnika DVD-a Gorica svojim dolaskom uveličali su mještani Gorice, čelnici Općine Grude, pripadnici DVD-a Buna, DVD-a Kočerin, vatrogasnih postrojbi Gruda, Čitluka i Posušja te zaposlenici Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke koji su Darku Paradžiku – Braji uručili prigodni poklon. 

Foto: Uprava civilne zaštite ŽZH / U Gorici obilježen blagdan svetog Florijana - zaštitnika vatrogasaca

O svetom Florijanu:

Sveti Florijan (250. – 304.) kršćanski je svetac i mučenik koji je živio u prvom stoljeću u Austriji. Prema legendi, molitvom je ugasio požar na jednoj kući, a za vrijeme cara Dioklecijana bio je proganjan i mučen. Kada je saznao da je nekoliko desetaka kršćana zarobljeno i bačeno u tamnicu, otišao je do namjesnika Aquilinusa koji je proganjao kršćane te se sam izjasnio kao kršćanin.

Legedna kaže da nakon što nije htio prinjeti žrtvu bogovima, bačen je s kamenom oko vrata u rijeku Enns, a čovjek koji ga je bacio s mosta u rijeku, odmah je oslijepio. Bilo je to 304. godine. Na mjestu gdje je prema legendi pokopan, oko 800. godine izgrađen je samostan koji i danas postoji.

Kopirati
Drag cursor here to close