Dobrobiti

Znate li što je zvučna kupka i zašto djeluje iscjeljujuće?

Zvučna kupka je vrsta terapije koja uz pomoć zvukova i vibracija stvara vrlo ugodno meditativno ozračje koje može unaprijediti zdravlje te rezultirati iscjeljenjem.
Lifestyle / Flash | 09. 10. 2023. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svatko od nas zna kako na njega djeluje određena vrsta glazbe.

Dok neke zvukove baš i ne preferiramo, drugi izvrsno umiruju naše tijelo i um, popravljaju raspoloženje, bude inspiraciju te djeluju ljekovito i iscjeljujuće.

Takav izvanredan učinak imaju i zvučne kupke, piše Alternativa za vas.

Zbog njihovih brojnih dobrobiti na mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje, nije nimalo čudno što diljem svijeta, pa tako i kod nas, postaju sve popularnije.

Često su sastavni dio terapija, satova joge, meditacija i glazbenih festivala.

Što je to zvučna kupka

Zvučna kupka je vrsta terapije koja uz pomoć zvukova i vibracija stvara vrlo ugodno meditativno ozračje koje može unaprijediti zdravlje te rezultirati iscjeljenjem.

Premda se ne radi o vodi, naziv ''kupka'' ovdje je itekako prikladan jer, dok ležite u ugodnom ambijentu, doslovno se kupate u zvukovima i vibracijama koje proizvode instrumenti, poput gonga, bubnjeva, zvučnih zdjela, cimbala i zvona. Pjevanje i mantre također mogu biti dijelom zvučnih kupki.

Zvučne zdjele najčešće su izrađene od metala, bronce ili pak kristala te dolaze u različitim veličinama. Veće zdjele proizvode dublje i snažnije zvukove i vibracije.

Premda se čini da je zvučna kupka samo još jedna ''new age'' novost, zapravo se radi o terapiji staroj tisućama godina.

Tibetanci su, primjerice, još prije dvije tisuće godina uz pomoć zvučnih zdjela ulazili u meditativna stanja. U staroj Grčkoj zvukovi lire i flaute služili su kao pomoć kod probavnih tegoba i za unapređenje mentalnog zdravlja.

Čak su i australska domorodačka plemena koristila zvukove instrumenta didžeridua u liječenju raznih bolesti.

U čemu je tajna iscjeljujuće moći zvuka

Zašto određeni zvukovi i vibracije mogu tako blagotvorno djelovati na naše tijelo i um?

Odgovor na to pitanje dala je američka sveučilišna profesorica i liječnica Helen Lavretsky:

''Električna aktivnost naših organa, mozga, srca i živčanog sustava stvara određeno elektromagnetsko polje u našem tijelu.

To naše vibracijsko polje reagira s elektromagnetskim podražajima, poput glazbe i drugih zvukova. Naše tijelo može biti u harmoniji ili disharmoniji s tim. To se može pozitivno odraziti na naše zdravlje ako frekvencija rezonira s nama.''

Dobrobiti zvučne kupke

1. Duboko opušta tijelo i um te uklanja stres i tjeskobu

Zahvaljujući učinku duboke relaksacije, zvučna kupka znatno smanjuje stres i njegove negativne učinke te pomaže da se oslobodite anksioznosti.

Ona djeluje i tako da ublažava osjećaj tuge i depresije, odnosno podiže raspoloženje.

Jedno istraživanje iz 2016. godine u kojem su sudjelovale 62 odrasle osobe pokazalo je da meditacija, u koju je bila uključena i zvučna kupka, znatno popravlja raspoloženje te smanjuje napetost i tjeskobu.

2. Ima iscjeljujući učinak

Zvučna kupka može imati iscjeljujući učinak. Pozitivno djeluje na mentalno, fizičko i emocionalno stanje.

Kombinacijom određenih ritmova i frekvencija, tijekom zvučne kupke moždani valovi mogu se prebaciti iz beta (budnog) u alfa (opušteno) stanje, a zatim i u theta (meditativno) stanje, pa čak i u deltu - stanje dubokog sna u kojem se odvija regeneracija i moguće je duboko iscjeljenje.

Ako ste na terapiji, zvučna kupka može dodatno stimulirati i ubrzati vaš oporavak. Ona pomaže da se tijelo brže vrati u ravnotežu i harmoniju.

Pokazalo se da pomaže i osobama koje prolaze kemoterapiju – zvučna kupka duboko opušta i smiruje, ublažava mučninu te poboljšava san.

3. Usporava srčani ritam i snižava krvni tlak

Harmonični, umirujući zvukovi pomažu relaksaciji mišića, pa tako i disanje i srčani ritam postaju sporiji, a krvni tlak se snižava.

Zvučna kupka aktivira parasimpatički živčani sustav koji je zadužen za opuštanje, pri čemu se otpuštaju endorfini, koji smanjuju razine stresa.

U jednom istraživanju iz 2018. godine 30 pacijenata je prije operacije slušalo zvukove tibetanskih zdjela na slušalicama – njihov se srčani ritam usporio i smanjila se tjeskoba.

Video: Zvučna kupka

4. Ublažava bolove

Zahvaljujući učinku relaksacije živčanog sustava i mišića, zvučna kupka može djelovati i tako da smanji intenzitet bolova.

Studija iz 2016. pokazala je da su pacijenti prije zvučne kupke ocijenili intenzitet bola većim brojem nego nakon nje.

5. Poboljšava kvalitetu sna

Terapija zvukom može vam pomoći i da lakše zaspite, kao i da poboljšate kvalitetu sna.

Neki tijekom terapije zvučnom kupkom dobiju odličnu inspiraciju ili kreativnu ideju, dok drugi pod utjecajem zvučnih vibracija utonu u dubok san.

Zvučna kupka kod kuće

Zvučnu kupku možete si priuštiti čak i unutar svoja četiri zida.

Na internetu možete pronaći dobre videoisječke sa zvukovima tibetanskih zdjela, gonga i sl.

Pripremite si prostirku, dekicu i jastučić, ugodno se smjestite pa si pustite odabranu glazbu. Obratite pozornost na svoje disanje, potpuno se opustite i prepustite ugodnim zvukovima.

Naravno, zvučna kupka ima jači učinak kada čujete instrumente uživo i kada ste u grupi, no i ova će vas varijanta duboko opustiti i oraspoložiti.

Kopirati
Drag cursor here to close