Izumiru

Tigrova je 1900. bilo 100.000, a danas ih je samo 3900

Lifestyle / Flash | 30. 07. 2017. u 15:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da anas je diljem svijeta u divljini preostalo još samo 3900 tigrova, objavio je WWF na Međunarodni dan tigrova. Od toga ih po izoliranim "otocima" po indijskom potkontinentu živi oko 2000, dok svi ostali otpadaju na ostatak Azije. Još početkom 20. stoljeća u divljini ih je bilo čak 100.000, da bi ih ljudi krivolovom zbog trofeja, krčenjem šuma, gradnjom prometnica, širenjem poljoprivrednih površina, istrebljivanjem njihove lovine i koječime drugim doveli do toga da tigrovi danas, primjerice, u odnosu na sredinu 90-ih imaju 41 posto manji prostor za život, piše Express.hr.

Tri podvrste do danas su potpuno istrijebljene; kaspijski, javanski i balijski. WWF je povodom Dana tigrova pozvao vlade svijeta da se maksimalno angažiraju u borbi protiv krivolova i krijumčarenja, posebno u borbi protiv postavljanja žičanih zamki za hvatanje najvećih mačaka na svijetu. Žičane zamke su jednostavne za izradu i od široko dostupnog materijala, kao što su žice za kočnice na biciklima, izrazito su smrtonosne i poput epidemije se šire azijskim šumama.

I ilegalna trgovina divljim životinjama je u porastu, godišnje iznosi oko 20 milijardi američkih dolara, a krivolovci sve više koriste zamke za zarobljavanje divljih tigrova, slonova, leoparda i drugih životinja koje su u velikoj potražnji na crnom tržištu. To trgovinu divljim životinjama postavlja uz bok najvećim sektorima ilegalne trgovine, odmah nakon opojnih droga, trgovine ljudima i trgovine krivotvorenim proizvodima. U rijetkim slučajevima kada se divlji tigar uspije osloboditi iz zamke, on na slobodu bježi ozbiljno povrijeđen, što ga ograničava u lovu i u pravilu naknadno umire od gladi ili infekcije ozljede.

Osim toga, zamke ubijaju bilo koju životinju koja ih aktivira, čime zadaju dvostruki udarac divljim tigrovima, hvatajući plijen koji im je potreban za preživljavanje i reprodukciju. Unutar tropske šumske Sumatre, koja se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine i koja je jedino mjesto na Zemlji gdje se u istom staništu nalaze divlji tigrovi, orangutani, slonovi i nosorozi, procjenjuje se da se broj žičanih zamki udvostručio između 2006. i 2014. godine. U obližnjem Rimbang Balingu, jednom od nekoliko zaštićenih područja u Sumatri, rade samo dva redovno zaposlena državna rangera od ukupno 26 rangera u cijeloj zajednici. Zajedno, oni patroliraju područjem od više od 1400 četvornih kilometara, što duplo više od New York Cityja.

Jedina dobra vijest u priči o tigrovima je da je 2016. godine napokon prekinut dugi trend smanjenja broja tigrova, te je čak počeo pomalo rasti. Ostaje vidjeti hoće li se taj trend i nastaviti.

Kopirati
Drag cursor here to close