Prva pomoć

Talog od kave može učiniti čuda u vašem vrtu

Talog je dobro koristiti kada se kava u potpunosti ohladila, jer topli i vlažni talog može postati pljesniv, te imati negativan utjecaj na biljke.
Lifestyle / Flash | 12. 03. 2024. u 18:40 Piše: M.C./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Instagram / Ruže

Hobi vrtlari rado koriste talog od kave kao poticaj biljkama za bolji rast, ali i kao sredstvo protiv puževa i mrava.

Talog od kave je dobar za zadržavanje vlage, odvodnju i prozračnost tla. Ipak, treba biti oprezan. Talog je dobro koristiti kada se kava u potpunosti ohladila, jer topli i vlažni talog može postati pljesniv, te imati negativan utjecaj na biljke. Najbolje ga je malo prosušiti prije stavljanja u vrt.

Potiče rast lišća

Talog od kave pospješuje rast cvijeća, voća, ali i povrća koje je zasađeno u kiselo tlo. On potiče rast lišća, cvjetanje i sazrijevanje plodova.

Foto: Kava/Ilustracija

Možete ga koristiti prilikom uzgoja jagoda, malina, kupina, borovnica, brusnica, aronije, te za njegu ljiljana, božura, ruža, ciklama i hortenzija. Talog kave je dobar čak i za korjenasto povrće, dok ga ne treba koristiti prilikom uzgoja lavande, ružmarina, origana i kadulje.

Kava protiv štetnika

Puževe u vrtu možete otjerati pomoću taloga kave, jer oni ne vole tla s visokim udjelom kofeina. Navodno ni mačke neće vršiti nuždu u vrtovima koja su tretirana talogom kave. Na sličan način se možete riješiti mrava iz vrta.

Talog kave se ne preporučuje koristiti kao gnojivo, ako niste iskusni vrtlar. Potrebno ga je pravilno dozirati, jer svako tlo i svaka biljka drugačije reagiraju na njegova svojstva.

Kopirati
Drag cursor here to close