5 trikova

Svježe oprani ručnici zaudaraju? Ovi trikovi će riješiti problem

Otkrivamo 5 trikova kako da vam oprani ručnici više ''ne zaudaraju''
Lifestyle / Flash | 05. 08. 2020. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako peškiri ne mirišu fino na deterdžent kad ih izvadite iz mašine za veš, razlog je samo jedan: bakterije!

Mada je logično da pranje u mašini očisti peškire, zapravo u samoj mašini vremenom mogu nastati bakterije i gljivice – te one ostavljaju neugodan miris na peškirima. Još jedan razlog: bakterije su već prije pranja bile na ručnicima – na primjer: dugo su bili u košari za prljav veš. Tada običan deterdžent neće biti efikasan protiv neugodnog mirisa.

Šta pomaže kod smrdljivih ručnika?

Sredstvo koje pomaže protiv neugodnog mirisa je soda bikarbona. Jednostavno dodajte kašiku soda bikarbone uobičajenom deterdžentu te perite ručnike na 60 ili više stepeni. Soda bikarbona će neutralizovati neugodne mirise.

Kako izbjeći neugodne mirise?

Najradije perete veš na hladnom pranju jer želite da štedite? To možete raditi s odjećom, ali s vremena na vrijeme veš treba prati na 60 ili više stepeni kako biste ubili bakterije te kako bi se bolje isprao nataloženi sloj u mašini – koji takođe može začepiti odvod. Zato je najbolje prati peškire koji dobro podnose visoke temperature pranja na programu koji daje dodatnu porciju toplote!

Nemojte zatvarati mašinu

Nakon pranja nemojte zatvoriti bubanj. Ako vazduh ne može cirkulisati, od ostatka vode nastaju gljivice u mašini. Štedljivom programu pružite malo odmora Uzorno je prati na štedljovom programu jer je to bolje za okolinu. Međutim, taj program obično ne uspijeva na kraju pranja oprati još i mašinu. Dugačko pranje neće štetiti s vremena na vrijeme kako bi se dobro isprale prljavština i bakterije, pišu Ljepota i zdravlje.

Očistite filter mašine

Ako iz mašine rublja izlaze smrdljivi peškiri, moguće je da je začepljen filter, da su se u posudi za deterdžent stvorile gljivice ili da su peškiri predugo bili u košari za prljavo rublje.

Pospremite isključivo suh veš

Veš još nije potpuno suh nakon pranja? Onda nema šta tražiti u ormaru. Peškire možete složiti u ormar tek kad su potpuno suhi.

Kopirati
Drag cursor here to close