Zanimljiva profesija

Stjuardese i stjuardi danas proslavljaju svoj dan

Lifestyle / Flash | 12. 07. 2017. u 09:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan stjuardesa i stjuarda. Ta profesija stara je više od 80 godina, na početku su je obavljali isključivo muškarci, međutim, danas je to mnogo češće posao koji obavljaju žene, piše TASS.

Za stjuardese je veoma važan izgled, a svaka avio-kompanija se trudi osmisliti jedinstvenu uniformu koja bi bila udobna za stjuardese i lijepa.

Stjuardese u "Etihad airwaysu", avio-kompaniji Ujedinjenih Arapskih Emirata, nose elegantne braun-ljubičaste uniforme.

U "Vietnam airlinesu", na primjer, stjuardese nose "aozaj" - nacionalni kostim, koji predstavlja dugačku košulju, piše Srna.

Uniforma stjuardesa "Air Francea'' mijenjala se deset puta od 1946. godine. U 2005. godini tamno-plavo odijelo dopunjeno je kapom i rukavicama, koje je osmislio dizajner Christian Lacroix.

Za stjuardese Emirata, uniformu je osmislila britanska firma Simon Jersey. Stjuardese nose europsku varijantu hidžaba i diskretne kostime krem boje. Obavezna je jaka šminka, naročito crveni karmin. Za nepoštovanje tog pravila stjuardese mogu biti otpuštene.

Crvenu uniformu za stjuardese ruskog "Aeroflota" osmislila je dizajnerska kuća "Bunakova i Hohlov". Cijena kolekcije premašila je šest milijuna dolara.

Osnovna uniforma stjuardesa "Gulf aira", iz Bahreina, uspostavljena je 1970. godine. Uniforma je spoj Istoka i Zapada - sa šifonskom maramom koja pada sa kape i dodacima u zlatu.

Kopirati
Drag cursor here to close