Menstruacija nije luksuz

Smanjen porez na uloške i tampone

Od 2020. će se tamponi, ulošci i ostali proizvodi ženske higijene tretirati kao proizvodi za osnovne potrebe i oporezivati sa sedam umjesto 19 posto.
Lifestyle / Flash | 10. 11. 2019. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački Bundestag donio je odluku o sniženju poreza na dodanu vrijednost na ženske higijenske potrepštine poput tampona i uložaka nakon što je peticija za smanjenje oporezivanja ovih proizvoda sakupila više od 81.000 potpisa.

"Nakon sakupljenih 81.000 potpisa, detaljne rasprave u Bundestagu i svesrdne potpore ministra financija sada je i službeno: od 2020. će se tamponi, ulošci i ostali proizvodi ženske higijene tretirati kao proizvodi za osnovne potrebe i oporezivati sa sedam umjesto 19 posto", priopćili su časopis za mlade "Neon" i berlinska kompanija "Einhorn", koji su i pokrenuli peticiju za smanjenje PDV-a na spomenute proizvode.

Ovu peticiju su podržala mnoga poznata imena njemačke javnosti, a prema priopćenju  Neona, ne radi se samo o financijskom pitanju nego i o pravednosti među polovima, prenosi Index.

''Ponosni na to što smo zajednički postigli. Menstruacija nije luksuz i zato se ovi proizvodi ne smiju oporezivati po višoj stopi PDV-a", stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close