Problematične bakterije

Šanse za srčani udar su veće ako preskačete pranje zuba

Lifestyle / Flash | 18. 03. 2017. u 07:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pranje zuba nijednom ili jednom dnevno pogubno je za zdravlje usne šupljine i cijelog organizma, upozoravaju stomatolozi. Pripadate li skupini koja zube pere samo jedanput na dan, riskirate krvarenje desni, ispadanje zubi i opasne bolesti srca.

''Zato je važno zube četkati ujutro i navečer kako bismo očistili plak koji je najveći neprijatelj usne šupljine'', objašnjava doktorica dentalne medicine Vesna Barac Furtinger, piše 24sata.hr.

Plak su zapravo mrtve stanice koje na zubima predstavljaju stanište za razne bakterije - od streptokoka pa sve do Escherichije coli.

''Kad se bakterije prime za plak, zubno meso bubri, a žilice slabe i pucaju pa je bakterijama otvoren put u krvotok'', tvrdi stomatologinja Barac Furtinger te dodaje da je bakterija Streptococcus sanguis jedna od najraširenijih i može biti pogubna za zdravlje srca, prenosi 24sata.hr.

''Streptokok je uvijek prisutan u usnoj šupljini te zbog loše higijene može ući u krvotok. Pritom može uzrokovati upale srčane ovojnice i mišića koje uništavaju srce te s vremenom izazvati začepljenja u arterijama, koja pak vode do moždanog ili srčanog udara'', upozorava.

Bakterije se prenose ljubljenjem

Loša je vijest da sve bakterije možemo prenijeti slinom pa je bitno najmanje dvaput godišnje posjetiti stomatologa kako biste se ljubili bez grižnje savjesti. A pritom mislite i na zadah koji je najčešća posljedica neredovitog čišćenja usne šupljine. Oralna higijena je važna kako bismo što dulje imali sve zube na broju jer četkanje osigurava cirkulaciju krvi u zubnome mesu.

''Dobra prokrvljenost desni ne dopušta stvaranje ‘bazena’ između zubi i mesa, pa će teže doći do ispadanja'', kaže Barac Furtinger. Zato zube perite dva puta dnevno zubnom pastom koja sadrži fluor i što manjom četkicom kako biste zahvatili svaki dio zuba. Posebno je važno zube oprati prije spavanja. Nakon večernjeg pranja ne pijte zaslađene sokove, čaj ili mlijeko, savjetuje stomatologinja.

Pranje nakon slatkiša

Jedemo li rafinirane ugljikohidrate, slatku hranu koja se lijepi za zube, itekako će nam koristiti dodatno pranje zuba. Završavate li obrok sirevima, ne morate nakon jela juriti prema kupaonici kako biste odmah oprali zube, poručuje dr. Barac Furtinger.

Konac najbolje štiti od karijesa. Upravo on je nužan za čišćenje međuzubnih prostora, gdje najčešće nastaje karijes. Među najčešćim pogreškama su i stalno četkanje istog mjesta, izbjegavanje unutrašnjih ploha zuba, neispiranje vodom, kao i držanje četkice vlažnom.

Nakon obroka pričekajte 30 minuta pa operite zube

Jedete li kiselu hranu, primjerice voće ili pak salatu s dressingom od octa, najgore što možete učiniti je oprati zube odmah nakon jela, tvrdi Mark Wolff s Fakulteta stomatologije u New Yorku. Objašnjava kako kisele namirnice čine zubnu caklinu osjetljivom, pa pranje može izazvati gubitak boje na zubima i povećati rizik pucanja zuba.

Za zdrave desni usta isperite kokosovim uljem

Oil pulling (“izvlačenje uljem”) narodni je lijek držanja ili mućkanja biljnih ulja u usnoj šupljini, a rezultat su jače desni, manje plaka, bijeli zubi ali i jači imunitet. Uzmite žličicu kokosova ulja i zatim ga mućkajte u ustima najmanje 15 minuta, sve dok ulje ne poprimi vodenastu strukturu. Zatim isperite usta toplom vodom, a zatim četkajte zube na uobičajen način. Oil pulling možete prakticirati bilo kad i bilo gdje, ali preporuka je ujutro jer je tada razina toksina u ustima najveća. Postupak ponavljajte nje od tri do četiri puta tjedno.

Sir, jagode, mlijeko i riža za bijele i čiste zube

Jagode obiluju jabučnom kiselinom koja djeluje kao prirodni izbjeljivač, dok tvrdi sirevi slove kao hrana koja jača i štiti usnu šupljinu zbog obilja kalcija. Isto vrijedi i za mlijeko koje jača strukturu zubne cakline. Hrana poput riže zube održava snježno bijelima, a preporučuje se izbjegavati kavu, crveno vino i sl.

Četkicu treba mijenjati tri puta na godinu

Stomatolozi preporučuju četkicu od umjetnih vlakana, ne pretvrdu i male radne površine kojom možemo dosegnuti svaki kutak oko zuba. Četkicu upotrebljavajte najmanje dvaput na dan te mijenjajte triput na godinu kako bi bila učinkovita.

Kopirati
Drag cursor here to close