Uprkos izazovima

S Red Bull Cliff Divinga u Mostaru širom svijeta otišle prelijepe slike

Treća serija, koja se skakala u petak po jakoj kiši, bila je više nego izazovna. Zahvaljujući želji i hrabrosti natjecatelja, ipak je izvedena. Srećom, nije bilo previše jakog vjetra, najvećeg protivnika skakača.
Lifestyle / Flash | 31. 08. 2021. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Natjecanje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021 proteklog vikenda donijelo je još jedan sportski spektakl na Starom mostu, a lijepe slike iz Mostara obišle su svijet. Ipak, sama organizacija natjecanja bila je izuzetno zahtjevna i skopčana s brojnim izazovima.

Pored svima dobro poznatih poteškoća izazvanih pandemijom koronavirusa - koja već drugu godinu praktično paralizira život u cijelom svijetu, veliku prijetnju održavanju Red Bull Cliff Diving takmičenja u Mostaru predstavljali su vremenski uvjeti.

Vremenska prognoza za subotu 28. kolovoza, dan održavanja finala natjecanja, bila je sve, samo ne povoljna. Narančasti meteoalarm zbog kiše djelovao je prilično obeshrabrujuće, naročito nakon što je u Mostaru prethodnih dana već padalo.

Foto: Sulejman Omerbašić / Brojni posjetitelji ispod Starog mosta

Stoga su organizatori odlučili da treću od četiri serije skokova, koja se inače trebala izvoditi u subotu, prebace za petak. Na taj način bi se - u slučaju da vremenske nepogode u subotu spriječe održavanje finalne četvrte serije - ipak mogli odrediti i proglasiti pobjednici natjecanja.

Treća serija, koja se skakala u petak po jakoj kiši, bila je više nego izazovna. Zahvaljujući želji i hrabrosti natjecatelja, ipak je izvedena. Srećom, nije bilo previše jakog vjetra, najvećeg protivnika skakača.

Za prvenstvo je bilo poželjno da se takmičenje okonča validnim rezultatima. Prethodna stanica u Oslu par sedmica ranije bila je revijalnog karaktera, jer zbog epidemioloških mjera nije bilo moguće okupiti sve skakače u norveškoj prijestonici. Također, par dana prije natjecanja u Mostaru, zbog epidemiološke situacije otkazana je posljednja stanica u Bakuu, Azerbejdžan (u međuvremenu je u kalendar prvenstva dodano još jedno natjecanje u Apuliji, Italija).

Oblaci su u subotu ipak zaobišli Mostar, te je grad na Neretvi ostao jedina ''sunčana oaza'' bez kiše na tom području. Četvrta serija skokova održana je kako je i planirano, uz direktan TV prijenos širom svijeta, a pobjede su odnijeli branitelji titula, Francuz Gary Hunt i Australka Rhiannan Iffland.

Finale je preletom iznad Starog mosta ''otvorio'' impresivni Douglas DC-6B. Nekadašnji Titov avion - isti onaj kojim su skakači par dana ranije stigli u Mostar - napravio je šou i oduševio publiku.

Uprkos brojnim poteškoćama i problemima, organizatori su - uz svesrdnu pomoć Kluba skakača ''Mostari'' i podršku Grada Mostara - na kraju uspjeli više nego dostojno ugostiti šesto natjecanje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u našoj zemlji.

Stručni komentatori na Red Bull TV, bivši olimpijski skijaš Trace Worthington i cliff diving ekspert Joey Zuber, u direktnom prenosu finala nisu štedili riječi hvale za organizacijski tim iza scene, a naročito za bh. dio ekipe.

Njih dvojica nisu propustili da podsjete kako je ovo jedna od skakačima najdražih lokacija, te su više puta napomenuli da je Mostar jedinstveni dragulj kojeg zbog njegove ljepote itekako vrijedi posjetiti.

Direktan prijenos finala emitiran je na šest TV kanala u svijetu, kao i na službenom Facebook i YouTube kanalima prvenstva, tako da su lijepe slike i vijesti iz naše zemlje ponovo pronašle put do višemilionskog globalnog auditorija.

Mostar je tako još jednom kroz Red Bull Cliff Diving natjecanje doživio odličnu promociju širom svijeta, s pravom zadržavši epitet ''Meke visinskih skokova''.

Repriza natjecanja na Starom mostu može se pogledati na stranici i YouTube kanalu prvenstva.

Kopirati
Drag cursor here to close