Traže odobrenje sredstava

Roditelji djece oboljele od cistične fibroze ponovno prosvjedovali

Roditelji djece oboljele od cistične fibroze ponovo prosvjedovali, tražili da se odobre sredstva za kupovinu lijeka.
Lifestyle / Flash | 28. 07. 2023. u 21:14 Bljesak.info
Prosvjed roditelja djece oboljele od cistične fibroze

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roditelji djece oboljele od cistične fibroze ponovo su se okupili ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Roditelji traže da Vlada odobri sredstva za kupovinu lijeka Kaftrio, koji bi pomogao njihovoj djeci. Godišnja terapija košta 250 tisuća eura.

S obzirom na veoma duge zakonske i medicinske procedure koje se moraju ispoštovati da bi konačno došli do lijeka, roditelji su poručili da "njihova djeca to ne mogu čekati, da je cistična fibroza bolest s tisuću lica, te da je već jedno dijete iz Tuzlanskog kantona u kritičnom stanju", piše BHRT.

Hitan sastanak

Iz tog razloga, roditelji su tražili hitan sastanak s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem, a u njegovom odsustvu predstavnike Udruženja za cističnu fibrozu u BiH, koje je predvodila predsjednica Elvira Muhić, danas su primili članovi njegovog kabineta.

"Sastanu su nazočili predstavnici Ministarstva zdravstva FBiH, Ministarstva financija FBiH, kao i predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH. Iznijeli smo sve svoje probleme. Morali smo reagirati ponovo na ovaj način jer smo očekivali da će biti usvojen rebalans budžeta, ali je povučen iz tehničkih razloga. Samin tim su našu djecu ostavili uskraćene za terapiju. Svaki dan života bez lijeka je dan života manje za našu djecu. Jedan dječak je u jako lošem zdravstvenom stanju, plašimo se da neće dočekati novu sjednicu i nove programe", rekla je Muhić.

Navela je da je za ponedjeljak, 31. srpnja, dogovoren sastanak s premijerom Nikšićem.

Novo obećanje

"Obećano nam je da će idući tjedan izvanredno biti izdvojena sredstva iz rezervi za lijek za cističnu fibrozu. To nas jako raduje, ali sve dok djeca ne budu imali lijek u rukama nećemo posustati i odustati od naših namjera. Rečeno nam je da će Vlada FBiH naći način i da će već iduće sedmice sredstva biti prebačena u Fond solidarnosti. Dobili smo obećanja da će problem biti riješen u ponedjeljak, najkasnije utorak", istaknula je Muhić.

Lijek Kaftrio dostupan je u svim europskim zemljama, zemljama regiona, kao i u Republici Srpskoj, gdje je potpuno besplatan.

Cistična fibroza je nasljedna bolest koja se ubraja u skup rijetkih bolesti, obzirom da se javlja s učestalošću oko 1 na 3000 ljudi. Bolest je progresivnog tok i zahvaća praktično sve organe u tijelu, a može dovesti i do značajnog skraćenja životnog vijeka. Glavni simptomi su kombinacija kronične plućne i probavne bolesti: uporni kašalj i ponavljajuće infekcije dišnog sustava, nepotpuna probava hrane praćena obilnim i masnim stolicama intenzivnog mirisa, nadutošću i slabijim tjelesnim napredovanjem usprkos dobrog apetita i velikog unosa hrane.

Cistična se fibroza nasljeđuje recesivno, tj. od svakog roditelja po jedna kopija "bolesnog" gena. Pri tome roditelji nemaju nikakve simptome. Ako dijete od jednog roditelja naslijedi zdravu kopiju gena, a od drugog "bolesni" gen, ono neće imati cističnu fibrozu, ali se može dogoditi da bolest prenese na svoje potomstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close