GSSuBiH

Rijetko i vrijedno: Kad cijeli svijet uči od "tamo nekih" iz Bosne i Hercegovine

GSSuBiH razvio je poseban sustav edukacije tragača i voditelja potrage temeljen na postavkama suvremene teorije traganja.
Lifestyle / Flash | 18. 10. 2020. u 15:09 B.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ovogodišnjoj Virtualnoj konferenciji Međunarodne udruge spašavateljskih organizacija (ICAR) predstavljeni su inovativni analitički alati za vođenje kompleksnih operacija potrage i spašavanja, te inovacije u taktikama potrage i obukama gorskih spašavatelja razvijeni u gorskim službama spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Nakon prošlogodišnjeg predstavljanja inovativnih matematičkih alata za vođenje kompleksnih operacija potrage i spašavanja razvijenih suradnjom Saveza gorskih službi spašavanja u BiH (GSSuBiH) i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), četveročlani tim GSSuBiH (Zdenko Marić, Rijad Tinjak, Nives Batista i Bojan Šunjić) pripremio je ovogodišnje predstavljanje cijelog niza inovacija u svijetu potrage i spašavanja razvijenih u Bosni i Hercegovini.

Svijetu gorskog spašavanja predstavljeni su softverski alati za donošenje odluka u kompleksnim operacijama potrage i spašavanja temeljeni na suvremenoj teoriji potrage.

Predstavljene su i inovativne taktike traganja za nestalim osobama prilagođene uvjetima i konfiguraciji terena u teško pristupačnim područjima.

Zahvaljujući tim inovacijama, GSSuBiH razvio je poseban sustav edukacije tragača i voditelja potrage temeljen na postavkama suvremene teorije traganja.

Savez gorskih službi spašavanja pokazuje kako svojim neprekidnim radom i rezultatima ne samo kako prati razvoj gorskog spašavanja u svijetu nego i aktivno i zapaženo sudjeluje u njemu.

Nažalost, za "službenu" Bosnu i Hercegovinu, bez zakona o gorskim službama spašavanja, gorski spašavatelji su i dalje "tamo neki volonteri".sav

Gorske službe spašavanja, samo u protekle dvije godine izvele su 199 kompleksnih operacija spašavanja na kopnu, na vodi, pod vodom i pod zemljom i spasile preko stotinu života.

Na osiguranjima skijališta i događaja imali su preko pet stotina intervencija. Više nego sve ostale snage zaštite i spašavanja zajedno!

Sa svojih preko 600 pripadnika najjača su operativna snaga zaštite i spašavanja u zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close