Klimatološka analiza

RHMZRS - Zima 2016. jedna od najtoplijih ikada

Lifestyle / Flash | 11. 02. 2017. u 16:37 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zima 2015./2016. je bila jedna od najtoplijih zima od kako se vrše mjerenja, a veljača u Banja Luci najtoplija je u posljednjih deset godina, navedeno je u klimatološkoj analizi prošle godine, koju je uradio Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske (RHMZRS).

Srednja temperatura zraka je bila viša od prosjeka, najviše zbog vrlo toplog početka godine.

Početkom godine bilo je obilnih snježnih padavina, pogotovo na sjeveru i zapadu gdje je visina snijega dostigla gotovo pola metra.

Zbog jakog juga, snijeg se brzo topio, a udari vjetra su ponegdje nanijeli manju materijalnu štetu.

Meteorolozi su u analizi naveli i da je 10. veljače 2016. olujni južni vjetar zahvatio većinu predjela, a u Banja Luci je izmjerena brzina od čak 31,8 m/s (114,6 km/h). Ovo je najjači udar vjetra zabilježen u najvećem gradu RS.

Veljača je bila vrlo topla, jedna od najtoplijih od kada se vrše mjerenja. Koliko je bilo toplo u veljači u BanjaLuci, govori i podatak meteorologa da je srednja maksimalna temperatura bila veća nego u ožujku.

Proljeće je bilo promjenljivo uz česte padavine, a kasni proljetni mraz koji se javio krajem travnja uzrokovao je veliku štetu voćarskim kulturama.

Na istoku RS-a nije bilo jakog mraza, ali je padao snijeg koji je također nanio štete.

Ljeto je bilo promjenljivo uz čestu kišu i za razliku od prethodnih godina nije bilo velikih vrućina.

Jesen je bila prosječna po pitanju temperature, dok je prosinac bio vrlo sušan i hladan, a ista situacija se dogodila i 2013. godine, a prije toga 1972. godine.

U Banja Luci je prosinac 2016. bio najhladniji prosinac u posljednjih 10 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close