Megaliti Hercegovine

'Ravanjska Mikena' - nevjerojatna kiklopska gradina kod Ravnog

Unatoč činjenici da je danas ova gradina posve zarasla u gustu i na mjestima neprohodnu vegetaciju, dolazak pred same njene monumentalne zidine ne ostavlja nikoga ravnodušnim, te izaziva ogromno strahopoštovanje prema izvornim graditeljima.
Lifestyle / Flash | 17. 05. 2020. u 16:40 Goran Glamuzina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravno, prekrasno mediteransko selo na krajnjem hercegovačkom jugu, bez ikakve sumnje, većini domaće i šire javnosti je poznato po svojoj čuvenoj prirodnoj geološkoj atrakciji - špilji Vjetrenica.

No, iako je Vjetrenica, neporeciva atrakcija i izuzetno vrijedan turistički brend kao i zaštićeni oblik prirodne baštine Ravnog i čitave zemlje, ovaj prostor krije i brojne druge kako prirodne tako posebice i arheološke atrakcije o kojima, izuzev uskog kruga stručne i lokalne javnosti, malo tko zna. Jedan takav, možemo slobodno reći, super atraktivan lokalitet, nalazi se kod pitoresknog sela Trebimlja nekoliko km jugozapadno od Ravnog, a sačinjava ga golema Ilirska gradina na kojoj se nalaze još uvijek dobro očuvani brojni kiklopski zidovi od golemih kamenih blokova.

Unatoč činjenici da je danas ova gradina posve zarasla u gustu i na mjestima neprohodnu vegetaciju, dolazak pred same njene monumentalne zidine ne ostavlja nikoga ravnodušnim, te izaziva ogromno strahopoštovanje prema izvornim graditeljima i stanovnicima ovog drevnog grada.

Prema očitoj arhitekturalnoj sličnosti sa poznatim kiklopskim zidovima Mikene i sličnih brončanodobnih kiklopskih gradova u Grčkoj, kao i prema prisutnoj brončanodobnoj keramici koja sugerira izgradnju ovog kompleksa već u brončanom dobu, čitav ovaj lokalitet u simboličnom smislu možemo prozvati 'Ravanjska Mikena'.

Pa, uz već razvikanu i populariziranu Vjetrenicu, Općina Ravno itekako može biti ponosna što posjeduje još jedan ovakav izuzetan i jedinstven brend, koji osim što nosi veliku kulturološko-znanstvenu vrijednost, ima jedan ogroman budući turistički potencijal u valorizaciji i iskorištavanju.

Detljanije o ovoj gradini kod Ravnog pročitajte na LINKU.

Kopirati
Drag cursor here to close