Potrebne donacije

Pučka i Javna kuhinja: Utjeha za 700 gladnih mostarskih usta

Lifestyle / Flash | 11. 06. 2015. u 13:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna i Pučka kuhinja u Mostaru koje djeluju pod okriljem Crvenog križa Garda Mostara svakodnevno prehranjuju, oko 700 najugroženijih građana. No, zbog teške socijalne slike, koja se uvukla u sve pore društva, broj gladnih svakodnevno se povećava. Međutim, da bi se odgovorilo na potrebe najugroženijih, Crvenom križu je potrebna pomoć i ostalih humanista, javlja agencija Anadolija.

Nemaju ni pola potrebnih sredstava

Financijska sredstva koja Grad Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije izdvajaju za javnu i pučku kuhinju, prema stanju na terenu i tvrdnjama voditelja tih ustanova već odavno su nedovoljna. Stoga se njihovo djelovanje uvelike oslanja na donatorska sredstva i humanost pojedinaca. Upravo danas, im je pristigla jedna donacija i na kratko osigurala hranu za najugroženije.

HIFA Group donirala je 25 tona brašna za kuhinje koje djeluju na području Grada Mostara. Radi se o vrijednoj donaciji koja bi prema procjeni voditelja ovih humanih organizacija trebala omogućiti da kuhinje dobivaju besplatan kruh u naredna dva mjeseca.

Voditeljica Javne kuhinje Mevla Salčin zahvalila se donatorima, navodeći kako je ovo jedna od većih donacija koju su dobili, te pozvala sve građane da pomognu najugroženijoj skupini građana i pomognu koliko to mogu.

Da je solidarnost građana potrebnija nego ikada sa najugroženijom populacijom složio se i ravnatelj Pučke kuhinje u Mostaru Franjo Slišković.

''Broj korisnika se zaista osjetno povećava, ali mislim da bi s obzirom na prisutnost krize taj broj mogao biti i znatno veći'', kazao je Slišković.

Trenutno Javna kuhinja u Sjevernom logoru broji 508 korisnika, a Pučka kuhinja kod SP Kanterevac dnevno hrani više od 250 gladnih građana, što je broj znatno veći od onoga o kojem se govorilo prije pola godine.

''Sredstava koja se dobivaju iz proračuna su dovoljna da kuhinja u toku kalendarske godine radi samo šest mjeseci. Preostali dio koji nedostaje osigurava se putem donacija, prvenstveno naših sugrađana kako onih što žive u Mostaru, tako i onih koji žive u inozemstvu. Dio sredstava se osigurava i od vlastitih prihoda zbog čega je dio aktivnosti u neku ruku zapostavljen. Nadam se da će ova donacija, odnosno ova humana gesta HIFA Group pokrenuti i druge donatore te da ćemo i dalje nastaviti s ovom nadasve potrebnom aktivnošću ne strepeći za budućnost'', rekao je tajnik Crvenog križa Grada Mostara, Alen Kajtaz.

Strah od zatvaranja

Javna i Pučka kuhinja u Mostaru su kroz 22 godine rada podijelile milijune obroka najugroženijim građanima, i bili utjeha za napaćena gladna usta. Samo jednom u povijesti nisu uspjeli podijeliti obroke za sve i tog trenutka sa brojnim napaćenim licima gladnih građana ne žele se niti sjećati.

No strah od ponavljanja povijesti, kaže Kajtaz, svakodnevno je prisutan, pa humanisti ove plemenite organizacije uz niz aktivnosti najavljuju i pokretanje nove humanitarne akcije 'Pokloni jedan dan ispuni jedan san'. Cilj je animirati i lokalnu zajednicu ali i pokazati da se, tvrde organizatori, i sa 83 feninga dnevno može pomoći nekome da preživi, piše agencija Anadolija.

Kopirati
Drag cursor here to close