Jaka konkurencija

Proglašena europska prijestolnica demokracije

"Ponosan sam što smo uspjeli uvjeriti žiri europskih građana sa našim idejama o tome kako dalje razvijati demokraciju".
Lifestyle / Flash | 13. 12. 2023. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni grad Austrije je u konkurenciji sa još sedam gradova izborio titulu Europske prijestolnice demokracije za 2024/25. godinu i naslijedio Barcelonu. Žiri koji čine stručnjaci i građani, bio je impresioniran planovima ovog grada za zaštitu klime.

Žiri od gotovo 4.000 građana iz 47 zemalja Vijeća Europe (i Kosova) konačnu odluku u korist Beča donio je putem online glasanja. Kako bi se osigurao fer izbor, građani Austrije nisu mogli glasati za Beč.

Jaka konkurencija

Beč je pobijedio među ukupno sedam gradova, od kojih su četiri – Bratislava, Leipzig, Gdansk i Izmir – predstavljali vrlo jaku konkurenciju, ali su na kraju napori austrijske prijestolnice za zaštitu klime prevagnuli u njenu korist.

"Ovo je predivno priznanje za Beč. Ponosan sam što smo uspjeli uvjeriti žiri europskih građana sa našim idejama o tome kako dalje razvijati demokraciju. Tijekom naredne dve godine, Beč će koristiti inovativne projekte kako bi pokazao kako se socijalna kohezija može dodatno ojačati učešćem građana", ističe gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Beč je osvojio titulu u dvostepenom procesu selekcije. Poznati međunarodni stručnjaci, umjetnici i predstavnici ekonomije i civilnog društva analizirali su i ocjenjivali odlučnost kandidata kao i kreativnost i inovativnost njihovih demokratskih projekata.

Cilj je postati najdemkratskiji na svijetu

Cilj grada je da tijekom godine demokracije pokaže niz inovativnih rešenja kroz koja ljudi mogu direktno sudjelovati u oblikovanju sopstvenog okruženja i života.

Beč je svoju aplikaciju zasnovao na sveobuhvatnoj strategiji demokratizacije koja je fokusirana na otvaranje administrativnih procesa i njihovo obogaćivanje demokratskim inovacijama. Austrijska prijestonica već ima nekoliko takvih projekata. Takav je naprimjer "Milijun za djecu i mlade", u kojem djeca i mladi mogu odlučiti o namjeni milijun eura i predložiti važne promjene i događaje u gradu, ili "Bečki klimatski tim", gdje stanovnici grada mogu sudjelovati u projektima koji poboljšavaju život u gradu, od podnošenja ideja do njihove realizacije. Cilj Beča je da postane i najdemokratskiji grad na svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close