Wiener Gusto

Beč ponio titulu grada s najboljom organskom proizvodnjom u Europi

S brendom "Wiener Gusto" Beč je jedini veći grad u Europi s vlastitom organskom proizvodnjom.
Lifestyle / Flash | 29. 09. 2023. u 14:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Ilustracija tržnice

Europska komisija izabrala je glavni grad Austrije za grad s najboljom organskom proizvodnjom u Europi. Nagrada EU za ekološku proizvodnju dodjeljuje se od prošle godine različitim akterima koji su razvili inovativne, održive i inspirativne projekte za ekološku proizvodnju i potrošnju.

S brendom "Wiener Gusto" Beč je jedini veći grad u Europi s vlastitom organskom proizvodnjom. Proizvodi su 100 posto organski i zahvaljujući kratkim transportnim rutama daju važan doprinos zaštiti klime i sigurnosti snabdijevanja grada. Značajan dio zelenih površina, gotovo 14 posto ili oko 5700 hektara, koriste bečki poljoprivrednici za proizvodnju različitih poljoprivrednih proizvoda.

Oko 2.000 hektara oranica i vinograda kojima upravlja gradsko šumarstvo čine jednu od najvećih organskih farmi u Austriji. Mnogim proizvodima posebno povrćem poput krastavaca, salate, paradajza, ali i žitarica i vina, bečka poljoprivreda može u značajnoj mjeri samostalno snabdijevati stanovništvo.

''U organskoj poljoprivredi se, za razliku od konvencionalne poljoprivrede, ne koriste mineralna i lako topiva gnojiva kao ni insekticidi ili pesticidi koji bi mogli naštetiti tlu, biljkama ili čak sitnoj stoci. Uzgoj je također bez genetskog inženjeringa'', objašnjava član gradske vlade Beča za zaštitu klime Jürgen Czernohorszky.

"Wiener Gusto" je brend nastao tek prije nešto više od godinu dana da bi se stanovništvo Beča još više zainteresiralo za organske proizvode. Prvi proizvod bilo je pšenično brašno, a asortiman se potom kontinuirano širio na planinsku leću, organski krompir, laneno ulje, druga organska brašna i raznolik izbor specijaliteta od mesa divljači. U planu je i proizvodnja voćnih sokova, suncokretovog ulja i tofua. Neki od tih proizvoda prezentirani su i u Sarajevu u okviru "Vienna Science Days", 27. i 28. rujna.

''Dodjelu nagrade zajednički organizuju Evropski odbor regija, Evropska komisija, Evropski privredni i socijalni odbor, COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe'', priopćio je Ured Grada Beča u Sarajevu. 

Kopirati
Drag cursor here to close