Odlično za imunitet

Probajte - Vježbanje zimi na otvorenom ima 6 bitnih prednosti za zdravlje

Ako ste ikada bili na trčanju tijekom hladnog jutra i osjećali da teže dišete, suprotno onome što ste možda pomislili, to je zapravo pozitivno.
Lifestyle / Flash | 28. 01. 2024. u 14:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fizička aktivnost na otvorenom ne zvuči baš kao najprivlačniji način provođenja slobodnog vremena dok grije zubato sunce i hladi oštar povjetarac.

No ponekad je ono što nam zvuči kao nepotreban izlazak iz zone komfora upravo ono što nam najviše treba i najviše godi našem organizmu.

Vježbanje i kretanje zimi spada upravo u tu kategoriju, možda nije privlačno kao udoban kauč, ali ima velike benefite za naše cjelokupno zdravlje i razinu energije, piše Zadovoljna.

Ako tražite motivaciju za pokretanje tijekom zimskih temperatura, u tekstu ispod imate šest vrlo uvjerljivih razloga.

Jača imunološki sustav

Naš imunološki sustav često snosi najveći teret vremenskih promjena i nepovoljnih vremenskih prilika. Tjelovježba jača imunološki sustav i čini nas otpornijima na sezonske bolesti. Naš je imunitet zimi slabiji pa ga kretanje tjera da radi brže i snažnije, tako se brani od hladnijeg vremena, ali i protiv infekcija.

Povećava izdržljivost pluća

Ako ste ikada bili na trčanju tijekom hladnog jutra i osjećali da teže dišete, suprotno onome što ste možda pomislili, to je zapravo pozitivno. Kako je hladan zrak obično suši i ima nižu vlažnost, može pomoći u poboljšanju funkcije pluća.

Vježbanje po hladnom vremenu veći je izazov za naš dišni sustav i vremenom povećava njegovu izdržljivost. To može biti posebno korisno za osobe s astmom ili drugim bolestima povezanim s dišnim sustavom.

Transformira loše masno tkivo

U ljudskom tijelu postoje dvije različite vrste masnog tkiva: bijelo i smeđe. Previše bijelog masnog tkiva oko trbuha i bedara može dovesti do većeg rizika od srčanih bolesti, dijabetesa, raka i metaboličkih bolesti, dok smeđe masno tkivo razgrađuje glukozu u tijelu i molekule masti te nam pomaže da ostanemo na dobroj tjelesnoj temperaturi.

Potiče uživanje u prednostima svježeg zraka

Svježi zrak čini stvarnu razliku i on je jedna od ključnih prednosti vježbanja zimi. Boravak na svježem zraku povećava razinu endorfina u našem tijelu i čini da se osjećamo bolje i sretnije. Pomaže i u regulaciji apetita, smanjuje rizik od stresa i poboljšava razinu energije.

Osnažuje zdravlje srca

Čak i samo stajanje na hladnoći tjera srce da jače pumpa krv kako bi nas zagrijalo. Bez obzira na to idete li na trčanje ili samo u laganu šetnju, vaše će se tijelo aktivirati, čineći čuda za cjelokupno zdravlje vašeg kardiovaskularnog sustava.

Smanjuje simptome zimske depresije

Nisko samopoštovanje, osjećaj stresa i tjeskobe, povećana osjetljivost i osjećaj razdražljivosti – sve su to simptomi zimske depresije.

Kopirati
Drag cursor here to close