Usvojena rezolucija

Europski parlament predlaže ukidanje pomicanja sata

Europski parlament usvojio rezoluciju kojom predlaže odustajanje od ljetnog i zimskog računanja vremena
Lifestyle / Flash | 08. 02. 2018. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u četvrtak u Strasbourgu rezoluciju kojom se predlaže odustajanje od režima ljetnog i zimskog računanja vremena u Europskoj uniji, objavljeno je na internetskoj stranici EP-a.

Zastupnici EP-a su odlučili da Europskoj komisiji predlože ukidanje ljetnog i zimskog računanja vremena.

Nedavno je Finska pozvala Europsku uniju da ukine ljetno vrijeme i jesensko i proljetno pomicanje sata.

Međutim, Europska komisija ne pokazuje znakove da joj se žuri to učiniti, potvrđujući samo da još traje dugoročna procjena njezine direktive o ljetnom vremenu iz 2001. godine, prenijela je tada agencija Hina.

Studija: Većina članica zadovoljna

Studija iz 2014. napravljena za Komisiju utvrdila je da je velika većina zemalja članica zadovoljna sadašnjim rješenjem.  Problem je što u Helsinkiju, najsjevernijoj prijestolnici u Uniji, krajem prosinca ima manje od šest sati dnevnog svjetla.

Finski političari tvrde da pomicanje sata naprijed ili natrag u ožujku ili listopadu narušava spavanje i rad te može izazvati dugoročne zdravstvene probleme.

Finska ministrica prometa Anne Brener je u petak, nakon rasprave ministarskog odbora za EU, na svom Twitter profilu napisala kako je finska "Vlada odlučila predložiti ukidanje pomicanja sata". "Naš je cilj napustiti promjenu sata u EU. Države članice trebaju zajednički odlučiti trebaju li se trajno prebaciti na zimsko ili ljetno vrijeme", poručila je.

Finska, kao i njezini susjedi preko Baltika, ima problema i zbog vremenske razlike na granicama s Rusijom, Bjelorusijom i Ukrajinom, koje nisu članice EU. Te su zemlje odustale od pomicanja kazaljki na satu nakon što je Moskva takvu odluku donijela 2011. godine, kada je prešla na ljetno računanje vremena. 

Energetska kriza i uštede

No, u listopadu 2014. godine Rusija se vratila na zimsko računanje vremena. Zastupnici u ruskom parlamentu, koji su tada predložili promjenu računanja vremena, kažu da ljetno računanje stvara stres i zdravstvene probleme, posebno za stanovnike sjeverne Rusije, gdje su jutra u mraku duže tijekom teških zimskih mjeseci.

Također, naveli su medicinska izvješća o učestalim prometnim nesrećama u jutarnjem periodu i za to su krivili ljetno računanje vremena, iako neki stručnjaci ne misle tako. Praksa pomicanja kazaljki za sat vremena dobila je na popularnosti u mnogim zemljama tijekom energetske krize sedamdesetih godina prošlog stoljeća kako bi se uštedjela energija i novac.

EU je, kako bi ujednačila vremena, devedesetih godina standardizirala tu praksu, te sve članice u noći posljednje nedjelje u ožujku moraju kazaljke pomaknuti sat vremena naprijed, a posljednje nedjelje u listopadu natrag.

Litva je od Bruxellesa u prosincu zatražila da se razmotri odustajanje od godišnjeg prelaska na ljetno vrijeme u Europskoj uniji. Mnogi vjeruju da promjena sata negativno utječe na mentalno i fizičko zdravlje ljudi. 

Utjecaj na zdravlje

Uslijed sve više dokaza o negativnom utjecaju pomicanja sata dva puta godišnje, snažna podrška promjeni direktive Europske komisije i ukidanju te prakse pojavila se i u Europskom parlamentu. 

"Znanstvena istraživanja pokazala su da 20 posto populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata", istaknuo je u listopadu češki europarlamentarac Pavel Svoboda (EPP), voditelj neformalne radne skupine europarlamentaraca oformljene oko inicijative za ukidanje pomicanja sata.

Svoboda je istaknuo i da je pomicanje sata uvedeno u cilju uštede energije, no da taj cilj nikad nije ispunjen. "Studija nepristrane službe EP-a za istraživanja jasno je pokazala da je ukidanje promjene vremena dobro za naših 510 milijuna građana", ustvrdio je Svoboda.

Hrvatski europarlamentarac i član te skupine Davor Škrlec prigodom predstavljanja inicijative rekao je hrvatskim novinarima da je osobno razgovarao s europskom povjerenicom Violetom Bulc, te kako su ona i Komisija dali podršku prijedlogu o ukidanju pomicanja sata, no kako im je kazala da inicijativa treba doći "odozdo", odnosno od parlamenta i država članica.

Kopirati
Drag cursor here to close