#stopstigmi #potrazipomoc

Predrasude i stigme najčešći problemi osoba s mentalnim poteškoćama u BiH

Po istraživanju u okviru projekta, najčešći problemi osoba s mentalnim poteškoćama u BiH su predrasude i stigme, te nedostatno odnosno onemogućeno zapošljavanje.
Lifestyle / Flash | 09. 10. 2017. u 21:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Svjetski dan mentalnog zdravlja, u utorak, Caritas BiH dijelit će na Trgu djece Sarajeva (od 11 do 13 sati) promotivne materijale te pokušati skrenuti pažnju javnosti i uputiti poziv i poticaj za zajednički napor u vezi sa  smanjenjem stigme i socijalne isključenosti osoba s mentalnim poteškoćama.

Dio je to Caritasove kampanje "Može se dogoditi svakome", u okviru projekta "Societies" koji će trajati do kraja ove godine, a moći će se podržati i putem društvenim mreža koristeći ključne riječi: #nijesvakibolfizički              #stopstigmi                #potrazipomoc                       #jasam1od4

''Caritas BiH potiče sve građane, prvenstveno mlade volontere da udružimo glasove da bi odzvanjali kao jedan i upozorili na rastuće probleme mentalnog zdravlja u BiH, jer se može dogoditi svakome. U zajedničkim naporima solidarnost treba biti trajna obaveza i osnovno načelo u borbi za opće dobro. Mentalna bolest nije zarazna, ali ravnodušnost jeste'', navode u priopćenju za javnost Caritas BiH.  

Po istraživanju u okviru projekta, najčešći problemi osoba s mentalnim poteškoćama u BiH su predrasude i stigme, te nedostatno odnosno onemogućeno zapošljavanje.

''Kao primarne slabosti sustava javne skrbi o osobama s mentalnim poteškoćama u BiH navode se nedovoljna financijska izdvajanja za oblast zaštite mentalnog zdravlja, te nezadovoljavajući uvjeti u ustanovama. U istraživanju je istaknuto, iako postoje zakoni koji se bave tim pitanjima kao da u praksi nisu dovoljno primjenjivani, što onemogućava potpuno uključivanje u društvo tih ranjivih kategorija'', navodi se.

Ovogodišnja kampanja se provodi u suradnji s Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK "Fenix", Udrugom za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja In Spe Mostar, kantonalnim Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji "Apel" Sanski Most.

Projekt financira EU, a provodi se u pet država zapadnog Balkana, koje su u pretpristupnom postupku prema EU. U BiH se provodi u suradnji s Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK "Fenix", a uz potporu Federalnog ministarstva zdravlja, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Ministarstva zdravstva KS te Centra za mentalno zdravlje Vitez.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada i priliku je da se upozori na rastuću problematiku mentalnih poremećaja i bolesti s ciljem podizanja svijesti, educiranja i zalaganja za boljitak u oblasti mentalnog zdravlja.

Kopirati
Drag cursor here to close