Crveni križ

Pozitivna priča iz Mostara: 'Budite negativni na koronu, a ne na život'

Jedna od takvih priča jeste ona Crvenog križa Grada Mostara koji pored redovnih zadataka uspjevaju ići korak više...
Lifestyle / Flash | 16. 04. 2020. u 10:21 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ovoj vrlo teškoj i složenoj situaciji za sve, u vrijeme trajanja pandemije uzrokovane virusom Covid - 19, situaciji u kojoj se svi još uvijek pokušavamo snaći i odgovoriti na zahtjeve zajednice, postoje i oni koji daju sve od sebe da ispune svoju misiju. Jedna od takvih priča jeste ona Crvenog križa Grada Mostara koji pored redovnih zadataka, što podrazumijeva osiguravanje preko 330 obroka za korisnike kuhinje, kao i pripremu i distribuciju obroka za korisnike Izbjegličkog centra Salakovac, uspjevaju ići korak više.

''Ovo je situacija u kojoj se i mnogo razvijenije države s jačom ekonomijom nalaze u izuzetno teškoj i složenoj situaciji te izuzetno sporo reagiraju na zahtjeve građana. Stoga, svi moramo biti solidarni i pomoći jedni drugima u prevazilaženju ove teške i do sada nepoznate situacije'', navode iz Crvenog križa Mostra.

Foto: Privatna arhiva / Dobra volja nema granica

Njihovi uposlenici i volonteri svakodnevno u skladu s mogućnostima odgovaraju na potrebe sugrađana, prvenstveno onih koji su stariji od 65 godina i koji žive sami, socijalno ugroženi i koji ne smiju izlaziti vani zbog naredbi Kriznog stožera Civilne zaštite.

Kako je sve krenulo...

‘’Neposredno nakon proglašenja pandemije korona virusa, a prije samog proglašenja stanja nesreće u Bosni i Hercegovini poduzeli smo niz preventivnih aktivnosti i koraka koji su podrazumijevali izradu većeg broja plakata i letaka s osnovnim informacijama o virusu korona i načinima zaštite i samozaštite’’, govori za Bljesak.info Alen Kajtaz, tajnik Crvenog križa Grada Mostara.

Navodi kako su nabavljene određene količine zaštitne opreme (maske, rukavice) te poduzete sve mjere kako bi nastavili sa svojim redovnim aktivnostima. Prioritet su stavili na pripremu i distribuciju obroka za korisnike njihove kuhinje, kao i pripremu i distribuciju obroka za osobe smještena u IPC Salakovac. Osim navedenog, preuzeli su i brigu za korisnike koji se nalaze u Izbjegličkom centru u Salakovcu.

‘’U cilju potpune primjene socijalne distance otvorili smo i dodatne punktove za distribuciju hrane. Proglašenjem stanja nesreće, osim navedenih aktivnosti, poduzeli smo i niz aktivnosti na olakšanju života naših sugrađana, prvenstveno socijalno ugroženih kategorija, ali i svih onih koji su zatražili pomoć od nas, bez obzira jesu li se obratili izravno ili je netko drugi zatražio pomoć za njih. U skladu s tim, otvoren je call-centar čija je prvenstvena zadaća i cilj bio da ljudima pruži tople, utješne riječi putem psihosocijalne podrške, ali i da im pomogne u nabavci lijekova, hrane i higijenskih potrepština’’, objašnjava nam tajnik.

Netko to i vidi

U razdoblju od 17.ožujka do danas imali su preko 500 primljenih i obavljenih poziva, te su u skladu s tim distribuirali oko 250 paketa s hranom i higijenskim potrepštinama, te izvršili nabavku lijekova za sedam obitelji. Broj korisnika kuhinje povećan je za 17 posto.

Foto: Privatna arhiva / Kad se male ruke slože

‘’Osim naših, nazovimo redovnih, aktivnosti nismo zapostavili niti one aktivnosti, kao ni službe, organizacije i institucije koji se, zajedno sa nama, bore protiv COVID – 19. Sudjelovanje u pripremi izolatorija, organizacija rada, kao i priprema obroka za osobe smještena u istom su dio naših nastojanja da se zajedničkim snagama izborimo s ovom, donekle, nepoznatom bolešću. Postavljanje trijažnog šatora s pratećom opremom, te dva mobilna wc-a ispred Hitne pomoći, logistička podrška organizacijama Crvenog križa koje djeluju na području HNŽ-a su također dio aktivnosti koje su obilježile prethodno razdoblje’’, govori Kajtaz.

Uz sve pobrojano nisu ostali ''hladni'' ni na požare kojima smo posljednjih dana izloženi.

‘’Osigurali smo određene količine hrane, napitaka i gorivo, a koje smo distribuirali osobno ili posredstvom PVJ Mostar i DVD Park prirode Rujište’’, govori.

Foto: Privatna arhiva / Djelatnici Crvenog križa u obavljanju svojih aktivnosti

Da ima onih koji njihov rad primjete govori i činjenica da je u psoljednjem razdoblju sve više prijavljenih volontera, na čemu su u Crvenom križu neizmjerno zahvalni.

Mislite pozitivno

‘’Jedan mali poziv može promijeniti mnogo toga, tako da smo sa svakim pozivom ili primljenom porukom za volontiranjem dobijali neku novu snagu koja nas je tjerala da radimo i više i bolje’’, navodi Kajtaz koji ne krije ni zadovljstvo suradnjom s ostalim institucijama, organizacijama, vladinim i nevladinim sektorom.

Ističe kako je po njegovom mišljenju, u ovim teškim i nesvakidašnjim vremenima, izuzetno bitna i uloga medija i društvenih mreža. Međutim kako je primjetno da se, zbog plasiranja velikog broja informacija o broju mrtvih i zaraženih, negativnih informacija, na neki način u ljude uvukao strah, neizvjesnost i nelagoda.

''Svjesni smo činjenice da se dobre i pozitivne vijesti ne prodaju kao one negativne i loše, ali molimo i apeliramo i na medije, i na građane da se malo više okrenu dobrim, a ne lošim stranama sa porukom ‘budite negativni na koronu, a ne na život’’, govori Kajtaz za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close