Božanski poredak

Poštuju li se prava žena u Bosni i Hercegovini?

''Imamo mi zakonsku legislativu i dobre predispozicije ali nikada nismo postali društvo u kojem se istinski realizirala ravnopravnost koju su žene na ovim prostorima davno izborile'', rekla je profesorica Amira Sadiković.
Lifestyle / Flash | 11. 11. 2017. u 16:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Fondacije Heinrich Böll Stiftung održana je danas u Sarajevu projekciju filma "Božanski poredak" kao i rasprava u nastavku "Božanski poredak - ili kako ga poremetiti?".

Povod za prikazivanje ovog filma bio je priča o ženama u Švicarskoj koje su 70-ih godina prošlog stoljeća krenule u borbu za svoja prava. Film je kandidat za filmsku nagradu Oskar 2018., a za nas je bio povod da razgovaramo o pravima žena u našoj zemlji.

Poštuju li se prava žena u Bosni i Hercegovini? Gdje su žene u politici u našoj zemlji? Podaci brojnih vladinih i nevladinih organizacija pokazali su da treba biti bolje.

Veleposlanica Švicarske u BiH, Andrea Rauber Saxer, smatra da su žene velika snaga Bosne i Hercegovine.

''Žene su ovdje odlične, talentirane, hrabre. Ipak, moraju biti malo aktivnije. Činjenica je da glas žena može promijeniti mnogo toga. U Švicarskoj se danas glas žena daleko čuje, često su glasovi žena i presudni. Važno je da se žene u Bosni i Hercegovini sjete da njihov glas može mnogo promijeniti'', rekla je veleposlanica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

Žene nisu dovoljno zastupljene u političkom životu Bosne i Hercegovine. Nema ih dovoljno na čelu javnih institucija, nema ih mnogo u parlamentima, kao ni na čelu općina, iako zakonska legislativa u našoj zemlji postoji.

''Imamo mi zakonsku legislativu i dobre predispozicije ali nikada nismo postali društvo u kojem se istinski realizirala ravnopravnost koju su žene na ovim prostorima davno izborile'', smatra profesorica Amira Sadiković.

A žene su pokazale da mogu, smatra nekadašnji general Jovan Divjak. Prisjećajući se perioda agresije na BiH, pozvao je žene da se ujedine.

''Žene su spasile Sarajevo'', rekao je.

''Mi nemamo više vremena. Činjenica je da se promjene ne mogu dogoditi preko noći ali vrijeme je da počnemo raditi na promjenama'', zaključila je Andrea Vujošević, direktorica Cinema City.

U raspravi su sudjelovali Andrea Rauber Saxer, veleposlanica Švicarske u BiH, Andrea Vujošević, direktorica Multiplex Cinema City, dr. Amira Sadiković, docentica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu te Jovan Divjak, osnivač i direktor organizacije "Obrazovanje gradi BiH".

Raspravu  je moderirala Dženana Alađuz, direktorica INFOHOUSE.

Kopirati
Drag cursor here to close