Bez napada

Porast govora mržnje i zločina iz mržnje u mnogim dijelovima Evrope

Ovo se posebno odnosi na online prostor gdje je crta između slobode govora i govora mržnje tanka.
Lifestyle / Flash | 25. 03. 2021. u 22:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Europe izrazilo je zabrinutost zbog porasta govora mržnje i zločina iz mržnje u mnogim dijelovima Europe.

Kako je danas na online konferenciji za novinare rekao Daniel Holtgen, specijalni predstavnik za antisemitske, antimuslimanske i druge oblike vjerske netrpeljivosti i zločina iz mržnje pri Vijeću Europe, ovo se posebno odnosi na online prostor gdje je crta između slobode govora i govora mržnje tanka.

Naglasio je da se zakoni koji vladaju u Europskoj uniji ne kreiraju u Silikonskoj dolini, aludirajući na velike kompanije poput Twittera, Facebooka i drugih društvenih mreža koje su posljednjih nekoliko godina suočene s optužbama za stvaranje online prostora za podsticanje na govor mržnje.

''Naredne godine planiramo objaviti preporuke vezane za suzbijanje antisemitzma i antimuslimanskog govora mržnje'', naglasio je Holtgen, dodavši da fenomen govora mržnje protiv muslimana u virtualnom prostoru još uvijek nije dovoljno istražen na čemu on i njegov ured trenutno rade.

U kontekstu mandata specijalnog predstavnika i njemačkog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Europe, tri ugledne osobe obratile su se na današnjoj press konferenciji.

Ahmed Shaheed, specijalni izvjestitelj UN-a za slobodu ispovijesti predstavio je svoj najnoviji izvještaj o antimuslimanskoj mržnji.

U svom izvještaju, Shaheed je zaključio da je došlo do porasta broja incidenata motiviranih mržnjom protiv muslimana.

''Ono što je važno naglasiti ovdje je da treba biti omogućeno kritikovanje vjere i vjerskih načela, ali bez napada na pojedinačne osobe ili podsticanja na nasilje protiv vjerskih grupa zbog njihove ideologije'', kazao je Shaheed.

Dodao je da je jedna od grupa koje su najveće žrtve antimuslimanskih zločina iz mržnje žene, posebno u u virtualnom svijetu.

Noémie Madar, predsjednica asocijacije francusko-jevrejskih studenata „Union des Etudiants Juifs de France“, također se obratila na konferenciji. Njena organizacija je 2014. već pokrenula sudski postupak protiv ilegalnog govora mržnje na Twitteru.

''Ne može se dovoljno istaći da treba poštovati zakon države u kojoj zarađujete novac. Velike platforme poput Twittera misle da imaju svoje zakone. Nemoguće je biti platforma kao Twitter i velika kompanija i ne poštovati zakon'', kazala je Madar.

Dr. Regina Polak predstavila je svoj rad u svokstvu predstavnika predsedavajućeg OSCE-a u borbi protiv rasizma, ksenofobije i diskriminacije.

Ona je istaknula važnost međureligijskog dijaloga u borbi protiv „netolerancije, antisemitizma, mržnje usmjerene prema muslimanima, kršćanima i drugim vjerskim grupama.“

''Iako je evidentan pad broja osoba koje su religiozne na europskom kontinentu, netrepeljivost između pojedinih vjerskih grupa je i dalje problematična. Veoma je važno da se intereligijski dijalog odvija kako između vjerskih predstavnika, tako i između sekularnih čelnika država, dužnosnika i slično'', dodala je Polak.

Kopirati
Drag cursor here to close