Povorka ponosa

Nikada teži položaj LGBTIQ osoba

U svijetu se na današnji dan obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije.
Lifestyle / Flash | 17. 05. 2021. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već sedamnaest godina se u svijetu obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije. 

Dan je to kojim se želi skrenuti pažnja na stigmatizaciju, nasilje i diskriminaciju koju proživljavaju lezbejke, gay, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe te osobe svih seksualnih orijentacija, rodnih identiteta i spolnih karakteristika koje se ne uklapaju u društveno nametnute norme, navodi se u priopćenju bh. Povorke ponosa. 

Kako ističu, u Bosni i Hercegovini LGBTIQ osobe bivaju sve više gurnute na marginu.

"Postojanje homo/bi/trans/interfobije nije prestalo stvarati kočnice u svakodnevnom životu  LGBTIQ osoba. I dalje se borimo sa različitim oblicima nasilja kojima smo izložene. Nasilje i nerazumijevanje koje proživljavaju LGBTIQ osobe u obitelji, na ulici, u online sferi, na radnom mjestu, u školi su dodatno pogoršani kroz pandemiju", kazali su iz Parade ponosa.

Kako ističu, pojedine LGBTIQ osobe bile su primorane boraviti u domovima sa svojim nasilnicima bez ikakvog prava na slobodu i siguran prostor.

"Pandemija nam je svima oduzela slobodu, policijski sat nam je ograničio kretanje, a LGBTIQ osobe su izgubile i ono malo sigurnog i slobodnog prostora kojeg su imale. Rijetki su LGBTIQ događaji izvan online sfere i to ozbiljno utječe na socijalizaciju, povezivanje, međusobno jačanje i međusobnu podršku", naveli su.

Ovogodišnja svjetska tema IDAHOBIT-a je Ustrajmo, Podržimo, Zacijelimo: ZAJEDNO!

"Nikada nećemo odustati od borbe za bolji život svih nas. Za ravnopravan status u društvu, oslobođen od predrasuda, stereotipa, diskriminacije i straha od nasilja", zaključili su iz Povorke ponosa. 

Kopirati
Drag cursor here to close