:*

Poljubite drage osobe - danas je svjetski dan poljubaca

Lifestyle / Flash | 06. 07. 2017. u 08:09 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šesti dan srpnja rezerviran je za poljupce - najljepši izraz intimnosti i prisnosti među ljudima. Dan poljubaca počeo se obilježavati u Velikoj Britaniji kao neslužbeni praznik, a zadnjih se nekoliko godina obilježava u cijelom svijetu.

Vi ste možda savršeno svladali tehniku ljubljenja, no to ne znači da znate baš svaku sitnicu o ovoj omiljenoj aktivnosti. Poljupci imaju, primjerice, svoju znanost – filematologiju, a mi vam prenosimo još deset zanimljivih činjenica o ljubljenju i poljupcima

1. Izmjena francuskih poljubaca uključuje 34 mišića u licu, a brza pusa sa zatvorenim usnama tek dva mišića. Iz istog razloga dok se ljubite na francuski način gubite po 5 kalorija svakih nekoliko sekundi.

2. Tijekom poljupca u tijelu se otpuštaju hormoni sreće – oksitocin i endorfini zbog čega se nakon ljubljenja osjećamo poletno i zadovoljno.

3. Dodirivanje usnama i jezikom ne smatra se poljupcem u svim kulturama. Inuiti poljupcem nazivaju trljanje nosa i mirisanje obraza partnera.

4. Dvije trećine ljudi naginje glavu udesno kada se ljubi. Čudno, ali istinito ovu su naviku vjerojatno 'pokupili' još u maternici, jer to čini otprilike isti broj nerođenih beba.

5. Studija objavljena u časopisu Microbiome potvrđuje da se tijekom svakog poljupca izmijeni oko 80 milijuna različitih mikroba, što je 77 tisuća više mikroba nego što se može naći u javnom zahodu. No izmjena tih mikroba pomaže osobama da ojačaju imunitet i bore se protiv bolesti.

6. Parovi koji se često ljube imaju kvalitetniju vezu.

7. Na ljubljenje prosječno potrošimo 15 dana tijekom života.

8. Najdulji poljubac na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda trajao je 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi.

9. Mladenci se ljube tijekom vjenčane ceremonije jer se ova praksa nekoć smatrala obvezujućom poput potpisivanja ugovora.

10. Poljubac potiče od najnježnijeg poljupca majke i djeteta. Majke su svom djetetu usta na usta davale sažvakanu hranu što je stvorilo osjećaj zaštićenosti. Upravo je taj osjećaj ostao duboko urezan u kolektivno sjećanje ljudske svijesti.

11.U ustima postoje tisuće završetaka živaca (100 puta više nego u vršcima prstiju) koji stimuliraju želju. Zato je ljubljenje prije, za vrijeme i poslije seksa tako dobro.

12. Ljubljenje produžuje životni vijek. Istraživanja su pokazala da muškarci koji svaki dan poljube svoju partnericu barem jednom, u prosjeku žive i do pet godina duže. Stoga, u ime zdravlja, poljubite svoje voljene polovice.

13.Čak 40 posto muškaraca je priznalo kako je dug i sočan poljubac najbolja uvertira u  vođenje ljubavi. 

Kopirati
Drag cursor here to close