Za dušu

Piće za muškarce koje rade žene

"Ona je simbol gostoljubivosti, dijeli se s drugima u trenucima i radosti i tuge". Rakija uz to predstavlja "dušu" i ima duhovnu ulogu koja nadmašuje vjerske obrede.
Lifestyle / Flash | 17. 11. 2020. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Albanka Vitore Lufi u svome vrtu peče rakiju, omiljeno albansko piće koje podiže duh u doba pandemije. Zabrana većih javnih okupljanja nije ugasila entuzijazam na početku sezone pečenja rakije, izvora utjehe i podsjetnika na sretnija vremena.

Simbol gostoljubivosti

Rakija nije albanski specifikum, popularna je diljem Balkana i ljudi je često prave kod kuće.

Iako se može proizvesti od gotovo bilo koje vrste voća, u Albaniji je najpopularnija vrsta od fermentiranog grožđa koje se destilira u piće s otprilike 20 posto alkohola, prenosi Hina.

Lufi je iz Fishte, sela na albanskom sjeverozapadu poznatom po vinogradima i maslinicima, i rakiju peče otkako se udala prije 40 godina.

Ta će 64-godišnjakinja zapaliti vatru ispod dvjesto godina starog bakrenog kazana, punog fermentiranog kalmeta, albanske autohtone vrste grožđa.

"Ovo je sezona rakije, pića koje predstavlja radost zajedništva bez obzira na pandemiju", kaže Lufti.

Mnoge albanske obitelji imaju manje ili veće vinograde i proizvode i vino i rakiju. Ali ovo pitanje ima posebno mjesto u ljudskim životima jer se pije na krštenjima, vjenčanjima i pogrebima, kaže Perparim Kabo, profesor antropologije na sveučilištu u Tirani.

"Ona je simbol gostoljubivosti, dijeli se s drugima u trenucima i radosti i tuge". Rakija uz to predstavlja "dušu" i ima duhovnu ulogu koja nadmašuje vjerske obrede, rekao je.

Piće za muškarce koje prave žene

Poput Lufi, koju je rakiju naučila peći svekrva, a ona sada to znanje prenosi na snahe, mnoge Albanke proizvode rakiju iako se to smatra "pićem za muškarce" u tradicionalno patrijarhalnom društvu.

Altin Prenga (38), vlasnik gostionice u Fishteu, prodaje rakiju koju su proizvele mještanke i uvjeren je da one rakiji daju dodatnu dimenziju. "Pažljivije su i dobiju delikatniji okus".

Dalje prema jugu, vinarija Arberi u Mirditama također slavi prvi dan destiliranja rakije koje opisuje "bistrom poput vode s planina". Iako je vole popiti, rakija se nudi i kao dar.

"Bila bi sramota za bilo koju obitelj da nema rakije koju bi ponudila prijatelju", kaže vlasnik Fran Kacorri. Rakija je i popularan lijek kojim se ublažava grlobolja ili bol u mišićima.

Liječnica iz Tirane Servete Lohja dodaje da "malim dozama" rakija može ublažiti bolnu mjesečnicu ili stres. Ukazuje i na njezina antioksidantna i dezinfekcijska svojstva, ali upozorava da nije lijek za liječenje covida-19, navodi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close