Divan prizor

Pelješki most položio test: Pogledajte trenutak prolaska kruzera "Bolette"

Lifestyle / Flash | 23. 06. 2022. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kruzer "Bolette" pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Joze Glavića s nešto više od tisuću putnika prošao je u 6 sati i osamnaest minuta ispod Pelješkog mosta na svom putu prema neumskom akvatoriju.

To je prvi veliki brod koji je prošao ispod novosagrađenog mosta, čije se i službeno otvorenje očekuje krajem srpnja. Putnici na bordu su mogli uživati u pogledu na most-remek djelo građevinske struke, koji je prošao još jedan test. Ovaj put riječ je o uspješnom položenom pomorskom testu prolaska velikog kruzera prema Neumu, prenosi Dubrovački vijesnik

Nakon što su teški kamioni vozili mostom ispitujući izdržljivost čelične konstrukcije, nakon što su ispitivani burobrani, sada je na red došla provjera propusnosti pomorskog prometa između stupova mosta.

Riječ je o brodu dužine nešto više od 237 metara i širine 32,5 metara. Brod ima 12 paluba, može primiti 1.380 putnika i ploviti brzinom od 25 čvorova. "Air Draft" ili visina od vode do najviše tačke na brodu je 48,1 metara, dok je najveća dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta 55 metara.

"Bolette" nije imao problema prilikom uplovljavanja u neumski akvatorij. Iskusni kapetan Glavić fantastično se snašao za kormilom. A kako i ne bi kada je svjetsku slavu stekao manevrirajući brodom u uskom Korintskom kanalu kada je kruzerom dugačkim 195,82 metra i širine 22,5 metara kroz kanal prošao bez većih problema postavivši tako novi svjetski rekord jer je njegov brod najduži koji je do tada prošao Korintom.

Podsjetimo, pomorsko društvo iz BiH i tamošnji političari više su puta isticali da će Pelješki most sprječavati uplovljavanje brodova u Neum. Najdalje je otišla Bosanska akademska zajednica koja je svojevremeno dala prijedlog – izrezati pelješki most i od njega napraviti pokretni, koji će se podizati i spuštati kako bi veliki brodovi mogli uplovljavati u Neum.

Gosti na kruzeru bili su oduševljeni prolaskom kruzera ispod Pelješkog mosta. Uglavnom su prvi put u Bosni i Hercegovini i posjetit će Sarajevo i Međugorje.

"Pelješki most je prekrasan. Nešto predivno. Svaka čast inženjerima", rekla je Jenifer iz Velike Britanije.

Ipak čini se da dolaskom prvog kruzera, koji je prošao glatko ispod Pelješkog mosta nisu oduševljeni u Neumu, a mještani su održali i miran prosvjed.

Kopirati
Drag cursor here to close