Dolazak plivajućeg hotela

Mještani Neuma ne žele kruzer u svom moru; danas odluka u prosvjedu

Mještani su nam kazali kako će tijekom dana pokušati organizirati više sastanaka kako bi odlučili o eventualnom prosvjedu te blokadi dolaska kruzera.
Vijesti / Flash | 22. 06. 2022. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mještani Neuma negativno su iznenađeni informacijom da će u njihov grad uploviti kruzer, a za informaciju su, kažu, doznali iz medija.

Kako je za Bljesak.info reklo nekoliko mještana, imaju osjećaj da se njih ništa ne pita kada je u pitanju njihovo zdravlje, ali i svakodnevni život.

''Ne želimo kruzere, ne želimo prljavštinu, ne želimo onečišćenje'', kažu Neumljani.

Rezignirani su, dodaju, i činjenicom kako će kruzer stati u Neum da gosti posjete mjesta oko Neuma - Mostar, Međugorje, Čapljinu...

''Druga bi stvar bila da će kruzer doći i da će ti gosti stati u Neum, tu odsjesti, potrošiti novce, i biti gosti Neuma. Ovako će netko drugi zaraditi, a u Neumu će ostati gužva, nečistoća i problemi'', kaže nam mještanin.

Kažu da imaju i neslužbenu informaciju da će na brodu biti 700 gostiju po koje će u Neum doći 15 autobusa.

Podsjetimo, kruzer bi u Neum trebao stići u četvrtak, a prije toga će proći ispod Pelješkog mosta čime bi zapravo bio prvi kruzer koji je prošao ispod ove građevine.

Brod ''Bolette'' je pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Joze Glavića koji je na kružnom putovanju.

Kruzer će prvo stići u pločanski akvatorij, gdje će biti obavljene carinske i druge formalnosti, a nakon toga ploveći hotel će se usidriti ispred Neuma, dok će putnici, kako javlja Dubrovački vjesnik, moći obilaziti najbliža turistička odredišta poput Međugorja ili Mostara.

Odlazak iz Neuma planiran je istog dana.

Mještani su nam kazali kako će tijekom dana pokušati organizirati više sastanaka kako bi odlučili o eventualnom prosvjedu te blokadi dolaska kruzera.

MB Bolette, koji se sada nalazi u Dubrovniku i čiji je kapetan Dubrovčanin Jozo Glavić, dugačak je nešto više od 237 metara, a širok je 32,5 metara.

Ima 12 paluba, može ploviti brzinom od 25 čvorova i primiti 1.380 putnika.

Bruto tonaža broda je preko 62 tisuće BRT, a gaz 8,1 metara.

Air Draft ili visina od vode do najviše točke na brodu je 48,1 metara, a dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta je 55 metara.

Kopirati
Drag cursor here to close