Ne bi vjerovali!

Ovo mjesto u vašem domu skriva više bakterija nego wc školjka

Iako većina nas stalno vodi bitku protiv bakterija u kupaonici, najprljavije mjesto u domu je vjerovali ili ne, kuhinja.
Lifestyle / Flash | 08. 01. 2024. u 15:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razna istraživanja da se na kuhinjskim elementima, slavinama te spužvicama može pronaći mnogo više bakterija nego na wc školjci. 

Zašto je to tako?

Iako mislite da ste temeljito očistili kuhinju, znajte da neke bakterije mogu biti jako uporne. Kuhinja je idealna za razmnožavanje bakterija zbog kombinacije vlage, ostataka hrane te visoke temperature. U njoj provodite veliki dio vremena te ona nikad ne može biti besprijekorno čista. No znate li što je u svakoj kuhinji najprljavije? Otkrivamo u nastavku!

Spužvice i kuhinjske krpe imaju najviše bakterija 

Zvuči nevjerojatno da spužvice koje stalno koristite za pranje imaju najviše bakterija, no to je istina. Na prvi pogled, kuhinjske krpe i spužve, najvjerniji kućanski pomoćnici djeluju nevino, no u njima se skriva više bakterija nego što mislite. Naime, vlažno okruženje te stalno izlaganje ostacima hrane te prljavim površinama ih čini idealnim leglom za mikroorganizme. 

Kako se zaštititi?

  • Redovno mijenjajte spužvice 

S obzirom na podatak da su kuhinjske spužve jedan od najvećih izvora bakterija, morate ih redovno mijenati. Preporuka je jednom tjedno a ako primijetite neugodan miris ili promjenu boje prije, vrijeme je za novu spužvicu. 

  • Kuhinjske krpe perite na visokim temperaturama 

Kuhinjske krpe bi se trebale prati na visokim temperaturama jer jedino tako možete uništiti čak i najupornije bakterije. Osim toga, pobrinite se da ih redovno mijenjate jer ih svi u kućanstvu koriste, te se tako bakterije mnogo brže prenose. 

  • Čistite kuhinjske površine češće

Radna površina, posebno dio oko sudopera je često pun bakterija, te je te dijelove potrebno češće čistiti. Koristite sredstva za čišćenje namjenjena za uklanjanje najtvrodokornijih mrlja i najupornijih bakterija, primjerice Arf za kuhinju. Osim što ovaj proizvod temeljito čisti, njegova napredna formula štiti kuhinjske površine od novih zaprljanja. 

Zaključak

Iako mislite da vaša kuhinja sjaji i da ste je detaljno očistili, može skrivati neželjene goste. Obratite pažnju na spužvice i kuhinjske krpe te ih redovno mijenjajte. Neka vaša kuhinja bude mjesto u kojem ćete uživati u pripremi hrane a ne se brinuti oko neželjenih gostiju. 

Kopirati
Drag cursor here to close