Ne čekaj da bude prekasno!

Ovih 7 tehnika samoobrane svaka bi žena trebala svladati

Sigurnost je osnovna potreba svake žene, posebno u vremenu kad je nasilje nad ženama u porastu.
Lifestyle / Flash | 17. 08. 2023. u 10:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanja pokazuju da se većina nasilja događa u partnerskim odnosima iz kojih žene teško izlaze zbog različitih faktora. 

Žene, nasilje nije ljubav niti će ikad biti! Za njega nema opravdanja jer kad se jednom dogodi stvari neće biti bolje nego samo gore. Zbog ove činjenice, svaka žena bi trebala svladati osnovne tehnike samoobrane kako bi osnažila i održala svoju sigurnost. Pogledajmo koje točno!

1. Oslobađanje ruke 

Kada vas netko uhvati za zglob ruke, rotirajte je prema van i prema unazad kako biste oslobodili pritisak na zglobu. Da bi spriječili sljedeći napad, brzo reagirajte i udarite napadača snažno u rame ili ruku te pobjegnite i zatražite pomoć.

Kako bi pravilno izveli ovu tehniku potrebno ju je vježbati na tečaju samoobrane kako bi što bolje razvili brzinu i samopouzdanje. 

2. Udarci u oslabljene dijelove tijela

Oslabljeni dijelovi tijela su oči, nos, grlo, abdomen i prepone te bi napadača prvo trebali udariti na ta mjesta kako bi ga omeli i kupili si vrijeme za bijeg. Najpopularnija obrana je snažni udarac u prepone koji će napadača u sekundi usporiti te ćete se moći spasiti.

Također, udarac u grlo, odnosno Adamovu jabučicu, može u kratkom vremenu napadaču nanijeti bol te ga spriječiti da Vam nanese bilo kakve povrede. 

3. Korištenje predmeta oko sebe

Ako je napadač veći od Vas trebate biti brzi i iskoristiti predmete u blizini kako bi se obranili. Ključevi, olovke ili čak posebni sprejevi za obranu su odlični saveznici u hitnim situacijama koji Vam mogu spasiti život. Ključevi i olovke mogu nanijeti lake povrede napadaču te Vam osigurati dovoljno vremena da pobjegnete i potražite pomoć.

Posebno dizajnirani sprejevi za obranu iritiraju oči i dišni sustav što usporava napadača te ga sprječava da Vas povrijedi. Predmeti za obranu se ne ograničavaju samo na ove te iskoristite bilo što u Vašoj blizini za što ste sigurni da će usporiti napadača i pomoći Vam da pobjegnete. 

4. Tehnika za napad s leđa

Većina napadača svoje žrtve napada s leđa jer tako imaju apsolutnu kontrolu nad njima. Iako se u ovakvim slučajevima teško obraniti, uz pravu tehniku nije nemoguće. Zadržite smirenost koliko je to moguće kako bi osjetili prisutnost napadača iza Vas. Zatim se pokušajte sagnuti i provući ruku nazad kroz svoje noge kako bi uhvatili napadača za njegovu.

Bitno je da budete brzi kako ne bi shvatili što pokušavate. Kad ih uspijete uhvatiti za nogu, snažno je dignite što će napadača automatski oboriti na pod a Vama dati vremena za bijeg. Čim uspije ustati, napadač će krenuti za Vama tako da bježite što god možete brže i putem glasno dozivajte pomoć kako bi više ljudi čulo da ste napadnuti i da trebate pomoć.

5. Tehnika za napad sa strane 

U ovoj tehnici je najbitnije biti što bliži napadaču kako bi je mogli pravilno izvesti. Budući da će Vas obuhvatiti rukama i pokušati Vam nanijeti povrede, podignite lakat ruke koja je bliža njegovom tijelu te ga udarite u područje glave. Udarac u nos, čeljust ili oči će ga zaboljeti i zbuniti te će napraviti korak nazad.

U tom trenutku ga snažno koljenom udarite u prepone kako bi pao na pod a Vi mogli pobjeći. Imajte na umu da za pravilno izvođenje ove tehnike samoobrane koju žene trebaju svladati nije važan samo fizički dio nego i mentalna spremnost i sposobnost brze reakcije. 

6. Tehnika za obranu od gušenja na podu

Ovo je situacija u kojoj napadač ima potpunu kontrolu i dominaciju nad žrtvom. Ako Vas napadnu na ovaj način, dajte sve od sebe da rastavite napadačeve prste kako bi bar malo oslabili njegov hvat. Dok to radite cijelo vrijeme mičite tijelo kako bi napravili prostor između vas. Cilj micanja tijela je da ga postavite u paralelni položaj s napadačem, okretom na bok.

Jednom kad ste došli do ove točke, snažno ga nogama obuhvatite oko struka te ga približite što bliže sebi. Iskoristite ruke da ga udarate po oslabljenim dijelovima tijela kao što su oči, vrat i prsa. Ovo bi ga trebalo potaknuti da popusti hvat te čim to primijetite, naglo ustanite i bježite glavom bez obzira. Sklonite se na sigurno te potražite pomoć i zaštitu nadležnih organa. 

7. Budite svjesni svoje okoline 

Zadnja tehnika samoobrane koju bi svaka žena trebala svladati je postati svjesna svoje okoline. Nemojte se izlagati opasnostima kao što su hodanje mračnim ulicama bez društva, korištenje slušalica ili mobitela.

Trebate uključiti sva osjetila kako bi na vrijeme primijetili napadača i mogli brzo reagirati. Ako trebate hodati sami noću, birajte osvijetljena i prometna mjesta kako bi smanjili šansu za potencijalni napad. 

Poruka za kraj

Opasnosti nažalost, vrebaju na svakom koraku i jedino što nam preostaje je uraditi sve u našoj moći da se zaštitimo. Zbog toga Vam donosimo ove tehnike samoobrane koja bi svaka žena trebala svladati kako bi se osjećala sigurno i samopouzdano. 

Drage žene, jače ste nego što mislite te si nemojte dozvoliti da trpite nasilje s nadom da će biti bolje. Sve počinje jednim šamarom i isprikom da se neće ponoviti. Ali znate što? Hoće. I to svaki idući put sve jače i bolnije dok jednom ne bude kasno. Iskreno se nadamo da za Vas neće biti! 

Kontakti za prijavu nasilja i podrška žrtvama nasilja

 

Kopirati
Drag cursor here to close