Nova godina

Ovi gradovi će u 2024. ući bez vatrometa

Svake godine na stotine životinja trpi ozljede, a nemali broj i umre od posljedica glasne pirotehnike. Ne moramo ni spominjati što ona uzrokuje kod osoba s PTSP-om ili osobama osjetljivima na buku.
Lifestyle / Flash | 30. 11. 2023. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najblistavija noć u godini tradicionalno je popraćena uz vatromete i petarde. Ali ove godine čini se da bi neki gradovu mogli ući u Novu godinu bez toga.

Svake godine na stotine životinja trpi ozljede, a nemali broj i umre od posljedica glasne pirotehnike. Ne moramo ni spominjati što ona uzrokuje kod osoba s PTSP-om ili osobama osjetljivima na buku.

Popis gradova u Hrvatskoj

Brojni gradovi u Hrvatskoj su odlučili ne imati vatromet. Labin, Rovinj, Opatija, Rijeka, Pula, Cres, Poreč, Zadar, Mali Lošinj, Crikvenica, Kaštela, Dubrovnik te općine Sukošan, Lovran i Bol ove godine neće u vlastitoj organizaciji dočeka imati vatromet.

Njega će zamijeniti ekološke i vrlo atraktivne svjetlosne senzacije. Malo promjene nije loše, pogotovo ako ta promjena radi dobro uplašenim životinjama i vjerujemo, mnogim, ljudima koji pate od posljedica "blagdanske" upotrebe pirotehnike.

I neki gradovi u BiH su donijeli sličnu odluku

Grad Tuzla, za razliku od svih ranijih novogodišnjih izdanja, neće organizirati vatromet za doček Nove godine.

"Na ovakav način želimo pokazati senzibilitet i odgovornost prema građanima koje uznemirava takva vrsta buke, djeci koja imaju poteškoće u razvoju, ali i prema kućnim ljubimcima za koje znamo da im je ta noć zbog takvih zvukova prilično teška. Na ovakav način Tuzla se pridružuje gradovima regije i Europe, koji su već odustali od upotrebe pirotehničkih sredstava", kazala je direktorica Turističke zajednice grada Tuzle, Amra Jaganjac.

Sarajevo se također priključuje velikom broju europskih gradova, među kojima su Rim, Varšava, Helsinki, Prag, Rejkjavik idrugi. Razlozi za to su ekološke naravi.

Podsjećamo, gradonačelnica Sarajeva Benjamin Karić je još prošle godine informirala javnost kako se Sarajevo pridružuje europskim gradovima o pitanju vatrometa.

"Grad Sarajevo će se od iduće godine pridružiti gradovima koji neće imati organiziran novogodišnji vatromet", napisala je tada gradonačelnica. Odlučili su realizirati tu odluku, tako da će Sarajlije ove godine ući u Novu godinu bez vatrometa.

Kopirati
Drag cursor here to close