Neprilična odjeća i iskazivanje ljubavnih sklonosti

Oko dvjesto Saudijaca nedavno uhićeno zbog ''nemorala''

Tijekom ovog tjedna je oko 120 muškaraca i žena uhićeno zbog "nepriličnog odijevanja", otkrila je rijadska policija u nizu objava na Twitteru od utorka.
Lifestyle / Flash | 29. 12. 2019. u 21:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 200 osoba uhićeno je proteklih dana u Saudijskoj Arabiji zbog "nepriličnosti" i "uznemiravanja", tijekom prve akcije te vrste nakon ublažavanja društvenih normi u toj ultrakonzervativnoj kraljevini.

Tijekom ovog tjedna je oko 120 muškaraca i žena uhićeno zbog "nepriličnog odijevanja", otkrila je rijadska policija u nizu objava na Twitteru od utorka. Dodala je kako je uhićenima izrečena kazna, no ne otkrivši kakva. Uhićeno je i 88 drugih zbog "uznemiravanja".

Ovo je prva takva kampanja otkad je princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman počeo ublažavati konzervativne zakone u zemlji koja se pokušava otvoriti Zapadu. Bin Salman je ponovno otvorio kina, dopustio je ženama da voze i da se organiziraju koncerti i sportska događanja.

To su pozdravili brojni Saudijci od kojih su dvije trećine mlađi od 30 godina.

No Rijad je u rujnu, kad je najavio i izdavanje turističkih viza, objavio kako će kažnjavati one koji krše javni red.

Na stranici turističke uprave na engleskom jeziku stoji kako se treba izbjegavati neprilična odjeća i iskazivanje ljubavnih sklonosti u javnosti. Žene moraju "prekriti svoja ramena i koljena".

Smjernice o javnom moralu koje je vlada prvi put odobrila u travnju smatrale su se nejasnima i izazvale su zabrinutost jer se mogu različito tumačiti.

Također su potaknuli strah o povratku vjerske policije koja je nadzirala stanovnike u javnosti, o poštivanju islamskog kodeksa i obavezi zatvaranja trgovina tijekom molitve.

No ovlasti njezinih agenata, koji su prethodno izazivali strah građana, ipak su smanjene i trenutno nisu vidljive.

Kopirati
Drag cursor here to close