na 63. mjestu

Objavljena lista najsretnijih zemalja u 2022: Pogađate na kojem je mjestu BiH

Najbolje plasirana zemlja iz regije je Slovenija na 29. mjestu, i to je manje-više očekivano, a zanimljivo je da je iduća – Srbija.
Lifestyle / Flash | 28. 12. 2022. u 19:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Objavljena lista najsretnijih zemalja u 2022. godini, a Finska je ponovo najsretnija zemlja, čime je obranila titulu četvrti put zaredom.

Finska najsretnija 

Na listi najsretnijih zemalja koju svake godine sastavlja World Happiness Report, Finska je i u 2022. osvojila prvo mesto kao zemlja u kojoj ljudi najbolje žive.

Posebno se ističe njihova sposobnost da usklade politiku s općim osjećajem blagostanja i snažan osjećaj međusobnog povjerenja i podrške.

"Izvještaj o svjetskoj sreći za 2022. otkriva svjetlost u mračnim vremenima. Pandemija je donijela ne samo bol i patnju, već i povećanje društvene podrške i dobročinstva.

Dok se borimo protiv bolesti i rata, od suštinskog je značaja da se sjetimo univerzalne želje za srećom i sposobnosti pojedinaca da se udruže“, navodi se u zaključku.

BDP, standard, nivo korupcije, slobode 

Kako bi odredili najsretniju zemlju na svetu, stručnjaci su analizirali sveobuhvatne podatke istraživanja iz 149 zemalja, posebno prateći učinak u šest kategorija: bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, socijalna politika i zdrav životni vijek, zatim sloboda donošenja vlastitih životnih izbora, velikodušnost populacije, kao i nivo korupcije, piše World population review.

Da bi usporedili podatke svake zemlje, istraživači su stvorili izmišljenu zemlju koju su nazvali Distopija i ispunili je „najsrećnijim ljudima na svetu“.

Danska, Švicarska, Islan, Švedska 

Zatim su postavili Distopiju kao vrijednost u svakoj od šest kategorija i izmjerili rezultate zemalja u stvarnom svetu u odnosu na ovu vrijednost.

Ispostavilo se da su prvih sedam najsretnijih zemalja na svetu sve zemlje sjeverne Europe. Finska je uzela prvo mesto, četvrtu godinu zaredom, s ukupnom ocjenom 7.842 (od 10).

Nakon Finske slede Danska sa 7.620, Švicarska sa 7.571, Island sa 7.554, Holandija sa 7.464, Norveška sa 7.392 i Švedska sa 7.363 bodova. 

Afganistan na 149. mjestu 

Najmanje sretna zemlja na svetu za život je Afganistan, koji se nalazi na 149. mjestu.

Ova pozicija se može pripisati niskoj stopi očekivanog životnog vijeka i niskim stopama bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika, kao i talibanskom teroru. 

Među posljednjih pet zemalja se nalaze još Zimbabve, Ruanda, Bocvana i Lesoto.

BiH na 63. mjestu 

Što se naših krajeva tiče, najbolje plasirana zemlja iz regije je Slovenija na 29. mjestu, i to je manje-više očekivano, a zanimljivo je da je iduća – Srbija.

Ove godine je na 48. mjestu, dok je Hrvatska pala na 59. mesto. Bosna i Hercegovina je na 63. mjestu, slede Crna Gora i Severna Makedonija na 71. odnosno 92. mjestu.

Rumunija je na 45. poziciji, Mađarska 52, Bugarska 86., a Albanija 91.

Kopirati
Drag cursor here to close