Zvuči poznato?

Nekoć podijeljeni Berlin ima po dvoje od svega

Dva su Berlina od 1945. do 1989. živjela svaki svoj život, pa tako još i danas žive institucije koje se u običnim gradovima ne dupliraju.
Lifestyle / Flash | 07. 11. 2019. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Berlin je grad u kojem je sve u paru, zahvaljujući tome što su se odvojene strane grada tijekom hladnog rata natjecale u zoološkim vrtovima, televizijskim tornjevima i nogometnim klubovima.

"Dvije su strane dale sve od sebe kako bi pokazale sposobnost da poslije rata obnove Berlin što bolje i što brže", kaže Hanno Hochmuth iz Centra za suvremenu povijest u Potsdamu.

Dva su Berlina od 1945. do 1989. živjela svaki svoj život, pa tako još i danas žive institucije koje se u običnim gradovima ne dupliraju.

Najveći ZOO protiv najbogatijeg

Najveći zoološki vrt u Europi smješten je u uspavanoj četvrti Friedrichsfelde u bivšem istočnom Berlinu.

Poznat kao Tierpark, atrakcija koju su komunističke vlasti izgradile 1955. godine, manje je poznat i mnogo manje bogat od slavnog Zoologischer Gartena u zapadnom dijelu, otvorenog još 1844.

Na svom vrhuncu socijalistički se ZOO hvalio sa 120 različitih vrsta, većinom podrijetlom iz ostalih zemalja istočnog bloka.

No nakon ujedinjenja grada oba parka su uspostavila prisnu suradnju bez neke osjetne konkurencije.

Tornjevi blizanci

No u jednoj kategoriji je istok, barem što se monumentalnosti tiče, u prednosti.

TV toranj na Alexanderplatzu u središtu nekadašnjeg istočnog Berlina ovih dana slavi 60. rođendan.

Krajem 50-ih godina prošlog stoljeća sagrađen je kako bi sa svojih 368 metara bio vidljiv iz svih dijelova zapadnog Berlina. I kako bi klasnog neprijatelja na zapadu uvjerio u činjenicu u to da istok ne zaostaje ni u čemu.

"Nije slučajnost da dizajn tornja podsjeća na sovjetski satelit Sputnjik. Simbol na to da je Sovjetski Savez bio prvi", kaže Hanno Hochmut.

Njegov pandan na zapadu, Funkturm, nije ni izbliza tako visok (146m), ali je povijesno važan.

S tornja koji pomalo podsjeća na Eiffelov se krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća emitirao prvi, doduše eksperimentalni, TV program na svijetu.

Kao i njegov komunistički pandan, na vrhu ima restoran s kojeg puca pogled na grad.

Opere i kazališta

Velike operne i kazališne kuće imaju samo djelomično korijene u dupliranju institucija.

Sve tri opere u gradu postojale su davno prije podjele, a slično je i s brojnim kazalištima u gradu.

Deutsche opera, jedina u zapadnom dijelu grada, od ujedinjena blisko surađuje s nekadašnjom istočnonjemačkom državnom operom, Staatsoper Unter den Linden, i Comic operom, tek nekoliko stotina metara udaljenom od slavnog berlinskog bulevara.

Dva do tri aerodroma

Godine 1945. strateška mjesta poput aerodroma ležala su u ruševinama nakon godina bombardiranja.

Sovjetske vlasti brzo su bivše tvorničke piste proizvođača zrakoplova u četvrti Schoenefeld pretvorili u središnji aerodrom istočnonjemačke države.

Predratni aerodrom Tempelhof ostao je na zapadnoj strani, u zoni pod američkom kontrolom. On se, međutim, pokazao nedostatnim kada su Sovjeti uveli blokadu zapadnom dijelu grada 1948., a saveznicima je jedino preostalo da grad opskrbljuju zračnim putem.

U samo 90 dana američki i francuski inženjeri uspjeli su osposobiti zračnu luku Tegel na sjeverozapadu grada kako bi održali zračni most.

Tegel i Schoenefeld operativni su i danas iako ih je još 2012. trebala zamijeniti nova zračna luka Berlin/Brandenburg, ali zbog korupcije i tehničkih propusta uporabnu dozvolu ne može dobiti već godinama što je jedan od većih političkih skandala posljednjih desetljeća u Njemačkoj.

Tempelhof je zatvoren 2008. i pretvoren u javni park.

Hertha protiv Uniona

Ljubitelji nogometa su navijali svaki za svoj klub. Zapadnjaci za Herthu BSC, a oni na istoku za FC Union Berlin.

Dva kluba ne razdvaja samo 25 kilometara udaljenosti od jednog do drugog stadiona nego i tradicija. Hertha je oduvijek bila klub građanske klase dok se Union diči svojom radničkom pozadinom.

To je vidljivo i po stadionima: Hertha igra na monumentalnom Olimpijskom stadionu s preko 75.000 mjesta dok Union goste prima na "Stadionu pored stare šumarije" (službeni) na koji stane 22.000 fanova.

U dosadašnjim međusobnim susretima Hertha je rezultatski u blagoj prednosti, ali Union, koji je tek ove sezone ušao u prvu ligu, ima vremena nadoknaditi razliku u susretima na istoj ligaškoj razini. Pokazuje to i Unionova pobjeda 1:0 nad gradskim suparnikom u prošlom kolu Bundeslige, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close