Dan ružičastih majica

Vršnjačko nasilje: Problem o kojem se govori samo jedan dan u godini

Vršnjačko nasilje događa se svaki dan, što znači da je svaki dan jedno dijete u opasnosti da dan provede usamljeno, ozlijeđeno i psihički povrijeđeno.
Lifestyle / Flash | 27. 02. 2019. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednje srijede u veljači održava se Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja ili popularno poznat Dan ružičastih majica. Ovaj dan se obilježava kako u svijetu tako i širom Bosne i Hercegovine kroz razne udruge i škole kako bi se djeci ukazalo na svu negativnost vršnjačkog nasilja, potaknulo na toleranciju, te kako bi reagirali u slučaju nasilja.

Danas je u 50 škola u cijeloj zemlji postavljen ružičasti zid gdje su djeca otiskom prsta, dlana ili potpisom mogli reći što misle o nasilju.  Na platnima u Sarajevu i drugim gradovima djeca su ispisala poruke ''Budi fin, nasilje nije IN'', ''Stop vršnjačkom nasilju'' i ''Razgovor je uvijek rješenje''.

Djeca se boje prijaviti nasilje

Prema istraživanju udruženja ''Kap'' prošle godine je jedna trećina ispitanika navela da su žrtve zlostavljanja i vršnjačkog nasilja. Međutim, samo ih je 700 to nasilje prijavilo, što je veoma mali broj u odnosu na broj ispitanih.

Također, ombudsmena i šefica Odjela za praćenje prava djece Aleksandra Marin Diklić, je za Bljesak.info izjavila kako od kada njihova institucija postoji do danas, na godišnjoj razini ima 30 do 40 žalbi građana koje se tiču vršnjačkog nasilja i zloupotrebe djece putem Interneta.

''Nama se nažalost ne obraćaju djeca, već isključivo roditelji jer oni sami procijene da se radi o nasilju. Mi vrlo često, kada ustanovimo da se radi o nasilju donosimo preporuke i nadležnima preko našeg postupka. Kada je u nasilju u pitanju segment upotrebe informacijskih i komunikacijskih tehnologija, puno je teže'', rekla je Aleksandra Marin Diklić.

Broj žrtava vršnjačkog nasilja raste svaki dan, a najveći problem je upravo što djeca pate u tišini i ne prijavljuju nasilje. Danas je sve češće online nasilje kojem je dijete izloženo 24 sata u danu, što ugrožava njegovu psihu. 

Internet nasilje djeluje na psihu

Novinar, aktivist i Internet-stručnjak Edis Jašarević kaže za Bljesak da se u BiH online nasilje događa jako dugo, ali upravo zašto što se ne upozorava niti priča o njemu, u javnosti se shvaća kao normalna stvar, a ne kao zlostavljanje.

U sustavu bi se trebalo reagirati ranije, odnosno učiniti sve kako do nasilja uopće ne bi došlo. No, čini se, institucije nemaju razvijeno takvo gledište na problem.

''Treba se djeci ukazivati na opasnosti interneta i da nauče prepoznati što je nasilje, kada imamo funkcionalnu obitelj, može se vršiti nadzor nad djecom. Problem je i percepcije ovog problema, jer svi trebaju biti svjesni da je nasilje na internetu jednako štetno i boli dijete kao da nije na internetu'', zaključila je Marin Diklić iz institucije Ombudsmana za Bljesak.info.  

Foto: Anadolija / Obilježen Dan ružičastih majica

Progovorite!

''Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim programom 27. veljače dižemo Svoj glas protiv nasilja'', poručili su iz OŠ Marina Držića na Buni gdje su danas učitelji i nastavnici s djecom obilježili Dan ružičastih majica.

Iz Centra za psihološku podršku ''Sensus'' iz Mostara imaju jednostavnu poruku za sve.

''Progovorite, jer će se jedino tako zastrašivanje i nasilničko ponašanje zaustaviti!'', poručili su.

O vršnjačkom nasilju ne treba pričati samo na Dan ružičastih majica. Vršnjačko nasilje događa se svaki dan, što znači da je svaki dan jedno dijete u opasnosti da dan provede usamljeno, ozlijeđeno i psihički povrijeđeno. Reagirati trebaju roditelji, škole i njeni zaposlenici, okolina i institucije, jer jedino tako se mogu zaštiti djeca koja zaslužuju sretno odrastanje. 

Foto: PR OŠ Marina Držića / Obilježen Dan ružičastih majica 
Kopirati
Drag cursor here to close