Presudan ljudski faktor

Najtopliji prosinac u posljednjih 140 godina

Najveći porast temperature u svijetu zabilježen je u istočnim regijama Rusije, Skandinavije i Kanade. Navedeno je da je temperatura u prosincu bila pet stupnjeva iznad prosjeka.
Lifestyle / Flash | 14. 02. 2020. u 11:37 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podaci Nacionalne uprave za ocean i atmosferu (NOAA) pokazuju da je prema klimatskoj evidenciji čuvanoj 141 godinu, prosječna temperatura kopnene i morske površine koja je u prosjeku bila u 20. stoljeću, u prosincu ove godine premašena za 1,14 stupanj.

Zbog emisije stakleničkih plinova nastalih kao posljedica ljudskih aktivnosti, Zemlja je jedan stupanj toplija nego u predindustrijsko doba, što ima razorne posljedice diljem svijeta među kojima su požari u Australiji i Americi.

Najveći porast temperature u svijetu zabilježen je u istočnim dijelovima Rusije, Skandinavije i Kanade. Navedeno je da je temperatura u prosincu bila pet stupnjeva iznad prosjeka.

Iznad prosječna temperatura izmjerena je u Arktičkom moru i Antarktiku. Znanstvenici u Nacionalnim informativnim centrima za životnu sredinu ujedinjeni su u mišljenju da će 2020. godina biti među pet najtoplijih u evidenciji.

Kopirati
Drag cursor here to close