Podcast ''Sredinom''

Može li se ''naslijediti preljub'' i kako povijest obiteljskih odnosa utječe na vas danas?!

''Bračno savjetovalište u praksi funcionira slično kao na filmu. Bar kad je onaj prvi prizor u pitanju, gdje oboje sjedi na sofi, mrzovoljni svatko na svojoj strani i očekuje se da terapeut nešto pokrene.''
Lifestyle / Flash | 23. 03. 2022. u 10:32 M.L. | Bljesak.info
Što otkriva naša prošlost i na koji način se mogu kidati negativni obrasci ponašanja?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da bi imao dobar, kvalitetan i zdrav brak u njega moraš ulagati, ali dosta toga ovisi i o fokusu na problem u braku. Također, od toga kakav brak danas imate ili kakvi su vaši obiteljski odnosi danas – mnogo zavisi od toga kakva je povijest vaših obiteljskih odnosa – mišljenja je Davor Kukec iz Zagreba, inače diplomirani obiteljski i bračni terapeut.

Sa suprugom Sandrom u Mostar je stigao kako bi skupa održali besplatnu radionicu na temu genograma, a u podcastu ''Sredinom’'' osim o genogramima govorio je o kidanju negativnih obrazaca ponašanja, zašto brakovi 'pucaju', kako izgleda odlazak kod bračnog terapeuta, te kakvu ulogu u svemu tome ima naša prošlost.

Strah 

''Moj otac je bio alkoholičar, ja nisam alkoholičar na svu sreću. Ali je to zbog nekih drugih stvari i okolnosti u mom životu gdje je Bog odigrao veliku ulogu i mene izvukao iz čitavog tog vrlo disfunkcionalnog svijeta. Živio sam na cesti, bio maloljetni delikvent i imao 14 krivičnih djela na Interpolu. Svakakve stvari su se događale ali je Bog mene iščupao iz svega toga i stvorio jedan sasvim novi pogled na svijet'', kazao je Kukec, te dodao:

''Najčešće se te stvari prenose. Kod mene se prenio taj odnos prema novcu, obzirom da je bilo puno bankrota, trošilo se jako puno novca. I ja kad sam odrastao jako sam se bojao za novac, odrastao sam praktički bez ičega. Bili smo jako siromašni. Na praktičnom nivou se to odražava da npr. kad moja supruga kaže hoće nove cipele, ja odmah mislim to će nas baciti u bankrot. Automatski se javlja strah.''

Na svojim radionicama o genogramima obično se vraćaju tri generacije untrag i tvrdi kako je ''činjenica da ima puno više smeća koje se prenijelo s njih (predaka) na nas.''

''Mnogo toga ne znamo jer se to zataji od nas, ne znamo kakvi su odnosi bili između djedova i baka, generacija prije toga, je li bilo zlostavljanja i sl. Uglavnom guramo pod tepih i pokušavamo stvoriti najidealiziraniju sliku tih naših predaka'', rekao je ovaj bračni terapeut iz Zagreba.

Kada je u pitanju bračno savjetovalište, Kukec kaže kako on i supruga imaju puno posla i uvijek rade u paru.

Foto: Bljesak.info / Davor Kukec u podcastu ''Sredinom''

''Bračno savjetovalište u praksi funcionira slično kao na filmu. Bar kad je onaj prvi prizor u pitanju, gdje oboje sjedi na sofi, mrzovoljni svatko na svojoj strani i očekuje se da terapeut nešto pokrene. Cilj je da se oni primaknu jedno drugom. Ne samo na kauču nego i u svom braku. Imamo određeni princip kako radimo. Prije nego dođu moraju ispuniti jedan upitnik. Na temlju toga odlučujemo kako pristupiti tom određenom problemu. Onda ih zovemo na prvi radni sastanak gdje čujemo njegovu i njezinu stranu. Bitno je da čuju jedno drugo, u prisutnosti treće osobe. Supruga i ja to uvijek radimo u paru.''

U koga se zaljubljujemo?

I onda par ima tjedan dana da odluče hoće li nastaviti. Taj program zahtjeva od njih barem šest sastanaka. A između sastanaka imaju jako puno zadaće, stvari koje moraju ispuniti. Ako ne ispune zadaću, ne mogu se vratiti.

''Pročitati knjige, odnosno ulomke, svjesno i namjerno raditi na svom braku…da odu na kavu i sjednu razgovaraju. Nema pasivnog čekanja da prođe dva tjedna između sasatanka. Da nauče cijeniti jedno drugo i da ulažu vrijeme'', objašnjava Davor Kukec.

Napoimnje i da, kada stupimo u brak zaljubimo se uglavnom u osobu koja je dijametralno suprotna od nas.

''On se zaljubi u nju jer je lepršava, divna je, voli pričati i apstraktna je. On je pouzdan, smiren, na njega se možeš osloniti. I kad premotaš pet, šest, deset godina - ona je brbljavica koja je stalno na kavama sa drugaricama, ne možeš je zaustaviti i žali se nešto . On je ozbiljan kao da je progutao metlu, krut je, ne možeš ga ništa naučiti''.

Čime su žene najnezadovoljnije, a čime muškarci? Što najviše 'preziru' kod bračnog partnera i mnogo više pogledajte u podcastu ''Sredinom''.

Kopirati
Drag cursor here to close