Sve češća pojava

Moždani udar godišnje usmrti šest milijuna ljudi

Lifestyle / Flash | 28. 10. 2016. u 13:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svijetu na godišnjoj razini oko 17 milijuna osoba doživi moždani udar, među kojima ga najmanje šest milijuna ne preživi, prenosi Agencija Anadolija.

Prof. dr. Sebnem Bicakci, sa katedre za neurologiju Sveučilišta Cukurova u turskom gradu Adani, objavila je priopćenje povodom 29. listopada, Svjetskog dana oboljelih od moždanog udara.

Bicakci je poručila kako je moždani udar vrlo često oboljenje u svijetu, koje može rezultirati sa smrću ili trajnim posljedicama po oboljelu osobu.

"Svake godine u svijetu oko 17 milijuna ljudi doživi moždani udar, a šest milijuna ih ga ne preživi. Radi se o bolesti koja je česta kod starijih osoba, mada ni kod mladih nije razini koji bi se zanemario", navela je Bicakci.

Također, poručila je kako u razvijenim i zemljama u razvoju 15 posto osoba ne preživi moždani udar, 30 posto ima slabije, 15 posto srednje ili teže posljedice, te se 25 posto osoba se uspješno oporavi.

Naglasila je također kako se stavljanjenm pod kontrolu faktora koji nose rizik od moždanog udara, zatim povećavanju društvene svijesti i mogućnosti liječenja, može smanjiti postotak smrtnih slučajeva kod osoba oboljelih od moždanog udara.

Kopirati
Drag cursor here to close