Podcast ''Sredinom''

Mostarac koji je radio za Madonnu, Marthu Stewart i Salmu Hayek: Znao sam da ću se vratiti kući

Nakon nesretnih ratnih dešavanja i divnog prijeratnog vremena provedenog u Mostaru, sticajem okolnosti seli se u Ameriku, točnije New York. Tada s indeksom Mašinskog fakulteta u ruci nije mogao apsolutno ništa.
Lifestyle / Flash | 25. 06. 2023. u 20:15 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amer Tanović, mostarski arhitekt koji je skoro 17 godina živio u New Yorku i koji nesebično svoje znanje i umijeće dijeli i primjenjuje na brojnim projektima diljem svijeta bio je gost podcasta ''Sredinom'' portala Bljesak.info.

Tanović tvrdi da je arhitektura samo jedan zanat i da svi oni koji misle da će se obogatiti ako se budu bavili arhitekturom – bolje da odmah odustanu.

''Nećete se obogatiti, ali možete biti sretni'', kaže.

Povjerenjem do posla

Nakon nesretnih ratnih dešavanja i divnog prijeratnog vremena provedenog u Mostaru, sticajem okolnosti seli se u Ameriku, točnije New York. Tada s indeksom Mašinskog fakulteta u ruci nije mogao apsolutno ništa. Prvi posao mu je bio rad na istovaru robe. To nije bilo dovoljno da se preživi, pa je potražio još jedan dodatni posao, a onda je ušao u svijet soboslikarstva, dizajna, enterijera.

Malo po malo, osnovao je i svoju tvrtku, te su uslijedili veći projekti. U takve ubraja i one s Madonnom i Marthom Stewart. Te projekte je dobio zahvaljući povjerenju koje je stekao kod ljudi koji, kako kaže, u tom svijetu znače mnogo. Puno poslova je radio i bez ikakve novčane naknade.

Madonna nije čudna osoba

Za Madonnu ima samo riječi hvale.

''Ona je jedna divna osoba. Nemojte misliti da je to čudna osoba. Na tom projektu je radilo svaki dan između 50-70 radnika i svaki dan je ona iz svog VIP restorana poslala ručak. Konobare bi poslala. Ta žena je počela s ulice. I ona se uvijek vraća na tu priču, kako je ona počela. Tako je i mene gledala. I ja sam počeo s istih ulica samo dolazeći odnekuda''.

Život u New Yorku donio je i formalno obrazovanje arhitekte, ali je sve to opet ponovio u našoj zemlji.

''I uvrdio'', dodaje u šali.

''Kad sam došao prvi put u Ameriku rekao sam: Ja ću se kući vratiti'' – kaže Tanović za Bljesak.info.

Video: Amer Tanović

Ističe da je rad u uredu za njega jednako važan kao i onaj na gradilištu. Ne bira, nego radi onako kako zahtijeva posao. Da li su to prašnjave cipele ili rad na računaru, nije ni bitno. Važno je da krajnji proizvod bude najbolja verzija onoga što se može napraviti.

Praviti kućicu za psa ili neki visokovrijedni hotel – za ovog arhitektu je isto. Pristup je isti.

''Svaki projekt je dobar projekt''.

Rad sa Salmom Hayek: Ona je vrlo jednostavna osoba

Trenutno radi na više projekata, jedan od njih je završnica Hilton hotela u Rijeci, ali i kuća poznate glumice Salme Hayek u Hrvatskoj.

Televiziju ne gleda, filmove također, te stoga nije ni znao tko je osoba - odnosno glumica za koju radi.

Napominje da se radi o vrlo prijatnoj i jednostavnoj osobi koja uživa u Hrvatskoj, na jednom otoku gdje joj ne trebaju tjelohranitelji, nitko je ne slika i može u miru ručati i šetati sa obitelji.

Koliki je put od olovke do krova, kakva je kvaliteta obrazovanja za arhitekte u našoj zemlji, na što trebaju obratiti pozornost budući mladi arhitekti, kakav je Mostar u arhitektonskom smislu, zašto se Bolonja ne primjenjuje na pravi način kod nas, te brojnim drugim zanimljivim temama – Amer Tanović govorio je u podcastu Sredinom.

Kopirati
Drag cursor here to close