Podcast ''Sredinom''

Mostarski arhitekt za Bljesak: U Starom gradu ne trebaju poruke sponzora, udarate glavom u suncobrane

Koliki je put od olovke od krova, kako je bilo surađivati s Madonnom i Marthom Stewart u New Yorku, kakva je Salma Hayek za koju trenutačno radi kuću u Hrvatskoj, te brojnim drugim zanimljivim temama – Amer Tanović govorio je u podcastu Sredinom.
Vijesti / Flash | 23. 06. 2023. u 11:00 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amer Tanović, mostarski arhitekt koji je skoro 17 godina živio u New Yorku i koji nesebično svoje znanje i umijeće dijeli i primjenjuje na brojnim projektima diljem svijeta, bio je gost podcasta ''Sredinom'' portala Bljesak.info, a koji će biti online u nedjelju 25. lipnja u 20 sati na našem YouTube kanalu.

Tanović tvrdi da je arhitektura samo jedan zanat i da svi oni koji misle da će se obogatiti ako se budu bavili arhitekturom – bolje da odmah odustanu.

''Nećete se obogatiti, ali možete biti sretni'', kaže.

Govoreći o Mostaru u arhitektonskom smislu, posebno osvrćući se na Stari grad - kaže da se u Mostaru nakon ratnih dešavanja ''radilo svašta i svugdje''.

Nekad smo imali pristojan grad

''To urbanistički nije dobro za grad. Sistem i struka moraju zajedno raditi'', dodaje.

Napominje da smo nekada imali pristojan grad, gdje su se znali trgovi, ulice, gdje što ide, gdje je šetalište itd.

''Poremetilo se, ne možemo to promijeniti, ali se može ispraviti'', rekao je između ostalog za podcast ''Sredinom'' mostarski arhitekt.

Stari grad je opet posebna priča.

''Među 900 smo UNESCO-vih zaštićenih dijelova. Ponavljam da sistem i struka moraju raditi zajedno. Onako kako bih ja vidio taj prostor, to ne izgleda tako'', kaže Tanović i objašnjava:

''Ja se užasavam kad vidim u Starom gradu kišobrane plave, crvene, zelene boje i stoji frižider gdje se prodaje sladoled. Mislim da to tako ne treba, to je uništavanje Starog grada, arhitektonske stare cjeline. Želim da se dobro razumije. Frižiderima crvenim, plavim, žutim nije mjesto na takvim lokacijama. Kišobranima također. Na takvim mjestima nam ne trebaju poruke sponzora. To mora biti objedinjeno projektom, npr. projektom suncobrana Starog grada''.

Ne treba biti doktor nauka da se vidi da to rogobatno izgleda, kaže naš sugovornik i ističe:

''Da vi idete, pa udarite u nešto, glavom u suncobran''.

Suradnja s Madonnom, Marthom Stewart i Salmom Hayek

Koliki je put od olovke do krova, kakva je kvaliteta obrazovanja za arhitekte u našoj zemlji, na što trebaju obratiti pozornost budući mladi arhitekti, zašto se bolonjski proces ne primjenjuje na pravi način kod nas, kako je bilo surađivati s Madonnom i Marthom Stewart tijekom života u New Yorku, zbog čega se vratio u Mostar nakon 17 godina, kakva je Salma Hayek za koju trenutačno radi kuću u Hrvatskoj, je li projekt Hilton hotela u Rijeci njegov najdraži projekt do sada, te brojnim drugim zanimljivim temama – Amer Tanović govorio je u podcastu Sredinom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close