Panel diskusija

Mostar: U slučaju femicida najveći gubitnici su djeca

Spomenuta panel diskusija održan je u sklopu globalne akcije "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" u organizaciji Inicijative građanki i građana Mostara (IGM).
Lifestyle / Flash | 10. 12. 2022. u 09:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U slučajevima femicida, najveći gubitnici su djeca, jer ostaju bez oba roditelja, rečeno je u petak navečer u Mostaru na panel diskusiji "Zašto su žrtve femicida nevidljive".

Spomenuta panel diskusija održan je u sklopu globalne akcije "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" u organizaciji Inicijative građanki i građana Mostara (IGM).

Jedna od panelistica Aldijana Trbonja-Tule rekla je kako je ovo velika globalna kampanja vezana za femicid i uvođenje toga kaznenog djela u zakon kako u BiH, tako u regiji i Europi.

''Nijedna država članica EU-a nije definirala femicid u svom zakonodavstvu. Najbolje ga tretiraju zemlje Latinske Amerike, oni imaju neke specijalizirane servise za žrtve. Parlament Velike Britanije nedavno je odbacio peticiju u kojoj se traži da se femicid proglasi zločinom'', kazala je Trbonja-Tule.

Dodala je kako je u BiH u ovoj godini bilo 12 žrtava, a u Hrvatskoj dosad 13 žrtava femicida.

''Hrvatska je treća najgora država u Europskoj uniji po broju femicida i nema zakon koji specificira femicid. Također, zakon nemaju ni Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija tako da je situacija u okruženju jednako loša, kao i kod nas'', pojasnila je panelistica, napomenuvši kako se broj žena koje su žrtve femicida povećava.

Podsjetila je također kako femicid može biti od intimnog i ne intimnog partnera.

''Globalni statistički podatak 2017. godine nam govori da je 82 posto ubijenih žena ubijeno od strane intimnog partnera, supružnika trenutnog ili bivšeg. To je statistika koja nas treba zabrinjavati'', naglasila je Trbonja-Tule.

Po njezinim riječima, problem u BiH je taj što su ustavne nadležnosti ispred žrtve.

'''Za BiH se ne vodi statistika, ali u Srbiji je ubijeno 17 žena iza kojih je ostalo 12 djece od čega je četvero maloljetno. Srbijanske nevladine organizacije posebno obraćaju pažnju na to da treba postojati sistemska podrška toj djeci koja svjedoče nasilju i koja ostaju traumatizirana poslije smrti majke'', istaknula je Trbonja-Tule.

Ponovila je kako se u okviru 16 dana aktivizma svakog 6. prosinca obilježava 'Dan montralskog masakra'.

''Primjer femicida je zločin koji se dogodio 6. prosinca 1989. godine u Montrealu gdje je student ubio 14 i ranio 10 svojih kolegica jer su bile na jednom feminističkom seminaru. On je tom prilikom rekao: "Vi ste žene, vi ćete postati inženjerke, vi ste horda feministkinja. Ja mrzim žene, mrzim feministkinje". Sigurno je za sve svoje probleme okrivljavao žene'', podsjetila je Trbonja-Tule tijekom panel diskusije.

Kopirati
Drag cursor here to close