Koncert

Mostar u iščekivanju Thompsonovog koncerta

Lifestyle / Flash | 08. 06. 2017. u 13:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije koncerta pjevača Marka Perkovića Thompsona u Mostaru, mještani ovog grada kažu da im nove tenzije ne trebaju i da ih ne zanima davanje podrške haškim optuženicima.

Thompsonov koncert podrške šestorici haških optuženika, kojima se na teret stavljaju zločini počinjeni na području nekadašnje Herceg-Bosne, zakazan je za četvrtak, 8. lipnja (prijenos na HTV Oscar C).

Iako se pojavio strah da bi koncert mogao izazvati nacionalne tenzije u gradu, MUP HNŽ-a je kazao da nemaju nikakve izvještaje o incidentima u Mostaru.

Thompson bi trebao pjevati na koncertu podrške šestorici lidera Herceg-Bosne, koji trenutno čekaju pravomoćnu presudu za zločine počinjene od 1992. do 1994. godine u Hercegovini i središnjoj Bosni.

Koncert će se održati na stadionu Zrinjskog, a organizira ga Hrvatski narodni sabor. Cilj je davanje podrške Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pusiću koji su prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 111 godina zatvora, a trenutno očekuju pravomoćnu presudu.

U samom Mostaru se posteri najave koncerta mogu vidjeti tek sporadično i jedan automobil s razglasom najavljuje događaj. Bošnjačke političke stranke su izrazile protivljenje održavanju koncerta, a neke nevladine organizacije su zatražile i da im se dozvoli da održe prosvjedni skup, što je policija odbila iz sigurnosnih razloga.

Građani su nevoljko razgovarali o tome što misle o samom koncertu, a najveći broj njih je kazao da ih nove tenzije ne zanimaju.

''Ne zanima me uopće to pitanje. Želim da kloniti politike'', rekao je jedan srednjovječni muškarac koji nije želio reći ime.

On je dodao da je ''svaka svađa besmislena''.

''Znam da Thompson podržava ustaše, ali ne razumijem zašto sada otvarati rane ponovno i pričati o tome'', rekao je on.

Dvadesetdvogodišnji student Mehmed je rekao da ovakvi koncerti nemaju mjesta u Mostaru.

''Ne razumijem ni zašto je zabranjen prosvjedni skup, pa to je naše demokratsko pravo'', rekao je on.

Umirovljenica Antonija je rekla da nije ni za ni protiv koncerta.

''Ako netko želi neka ide, ali dobro je da nema zabrane jer to samo stvara veći problem'', rekla je ona i dodala da nije sretna što je zabranjeno održavanje prosvjeda.

Thompsonovi koncerti su zabranjeni u više zemalja zbog njegovih javnih istupa u kojima je hvalio ustaški pokret.

Kopirati
Drag cursor here to close